Monday, September 20, 2010

gatal-gatal di hujung kehamilan.....oh,sangat la tak tahan!!!



 Morning all:) and happy monday! selamat bekerja semula ;) aku je yang tak keje lagi hari ni sebab dapat MC 2 hari dari doc:P muahahaha...jgn jeles okeh:P kenapakah aku dapat MC??oh...ini kerana...masuk je 36 weeks of my pregnancy....aku kena gatal-gatal kulit yang amat sangat lah gatalnya dan mengenyam!!!!


Camni cerita nya...mula2 aku kena,takde la rasa terlalu gatal sangat. masih dalam kawalan la senang cakap. Mula-mula kena kat bahagian perut, memang gatal,aku tak tahan sangat,so maka aku tergaru2 la perut aku tu..mula2 hanya keluar bintik2 kecil yang timbul kat permukaan kulit.bahagian gatal tu pon jadi warna kemerah-merahan.pastu 2 3 ari pastu die membentuk bintat2 yang besar dan timbul timbul dan merah merah sebab gatal!ok,aku ingat gatal2 biasa je masa ngandung, so aku hanya letak krim gatal biasa dan balm kalau gatal.tapi tak reda gak...pastu gatal2 tu makin menjadi jadi masa raya start raya ke 4 (time ni aku kat rumah mertua) n seterusnya.die merebak sampai ke bahagian tangan,kaki,punggung dan bahagian lain!bayangkan satu badan gatal2 dan mengenyam sangat sangat sangat!!!!dah macam makcik GARU lak aku rasa asyik tergaru sana sini.haha.masalahnye...kesan gatal2 ni telah menyebabkan kulit aku luka,kudis,bintik2 n tak cantik:( uwaaa....ya allah, gatalnya hanya orang yang pernah mengalaminya tau kot.aku tak tahan lagi, rasa cam nak kena inject je bagi hilang gatal. mana tak nye, disebabkan gatal2 ni aku macam takde mood je nak buat benda lain.nak buat keje pon tak leh bagi tumpuan sebab asyik tergaru2 n rasa gatal sangat sangat sangat. nak tidur pon tak boleh,sebab gatal sangat dan asyik tergaru sana sini. tak cukup dengan tangan, dengan sikat pon aku garu badan aku ni. nak mandi lak rasa pedih coz kulit dah melecet kesan garu2. tapi memang sepanjang gatal2 ni aku banyak kali mandi sebab tak tahan, rasa tak selesa.lagipon sekarang aku mudah berpeluh,lagi la mudah gatal2. senang kata, gatal2 ni memang aku tak tahan. masa cek up biasa kat klinik kerajaan, nurse ada bagi calamine lotion untuk redakan masalah gatal2 aku ni,tapi tak berkesan gak:( aku masih tergaru2 n rasa sangat gatal. aku ada search2 kat google..pasal gatal2 masa pregnant...ape yang aku jumpa,ada yang merbahaya. so aku terus buat keputusan gi klinik untuk cek gatal2 aku ni n amek ubat untuk redakan masalah gatal2 aku ni. mula2 gi klinik biasa...pastu doc tu soh aku refer ke doc pakar sakit puan.so aku pon gi la doc pakar sakit puan kat hospital penawar...die check kat perut aku, die cakap gatal2 ni disebabkan oleh pregnancy, hanya masa ngandung je dapat gatal2 camni dan tak ramai ibu ngandung yang kena gatal2 cmni.die mintak aku buat blood test untuk make sure masalah gatal2 aku ni tak de kena mengena ngan liver(hati) aku.kalau ada, aku kena keluarkan baby serta merta.maksudnya kena beranak secepat mungkin!uwawawawa...risau!so aku pon buat la blood test tu...dan hasilnye alhamdulillah,,liver aku takde masalah.so bila dah buat blood test n tau liver aku takde masalah, so baru boleh die bagi ubat yang sesuai..die cakap masalah gatal2 aku ni hanya akan fully recovered setelah aku bersalin je.memang ade ibu menagandung yang mengalami mslh gatal2 yang sama cam aku tapi tak ramai.hanya yang 'bertuah' saja kena.huhu.yang 'bertuah' itu adalah aku ok:P so...aku dah dapat ubat pil n krim gatal tu...ade la kurang sikit, tapi still gatal lagi.tapi tak seteruk sebelum ni aku garu2 kot,malam pon dah boleh tidur sebab ubat gatal tu mengantuk!apepon...yang aku perasan,gatal2 aku ni makin teruk kalau aku panas,kalau dok dlm air cond takde lak aku tergaru sana sini. ehem ehem...encik suami...nampaknye, rumah kita kena pasang air cond la baru gatal2 i ok sikit:P lalala


Btw, minggu ni aku dah masuk 37 weeks of pregnancy dan aku rasa cam dah tak sabar je nak baby keluar.huhu.lagi2 sebab masalah gatal2 aku ni hanya akan sembuh pas baby keluar:P lagipon...macam dah tak larat je nak g keje....turun naik tangga, ngajar budak2 hadapan ngan para pentadbir yang macam ToooTTT, keje yang banyak ,bla bla bla ..hm...doakan aku ok?:) btw, jumaat ni aku n encik suami kena gi kelas keibu bapaan...macam seronok je;) hehe..die akan ajar cara2 nak bersalin,cara mandikan bb,bersihkan pusat bb..dan sebagainya:) dan yang paling penting...die akan bagi MC untuk suami isteri yang pegi kelas tu..kelas tu penting untuk bakal2 ibu n ayah yang irst time nak ada baby cm kitorang la:) hehe




 btw, ini la penyakit gatal2 aku hasil carian kat google:


ni versi BM



Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (PUPPP) / Plak dan papula pruritik urtikarial


* Berlaku pada satu daripada 200 wanita mengandung. Kulit kelihatan
mempunyai tompok-tompok kecil yang timbul dan kemerahan, biasanya pada
peringkat terakhir kandungan. Tompok-tompok kecil ini boleh bergabung
menjadi lebih besar. Ianya gatal dan lazimnya bermula di bahagian
abdomen(perut) dan merebak ke paha, punggung dan juga payu dara. Krim berubat
steroid boleh digunakan dan ianya akan hilang selepas tamat kehamilan. biasanya ia berlaku untuk kehamilan yang pertama atau kehamilan kembar sahaja.

credits:paramedik



 ni lak versi BI:


Up to 1 percent of pregnant women develop a condition characterized by itchy, red bumps and larger patches of a hive-like rash on their bellies. This is called pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (PUPPP) or polymorphic eruption of pregnancy.

PUPPP usually begins in the third trimester and is more common among women carrying twins and those having their first baby. The eruptions usually show up first on the abdomen around or in stretch marks (if you have any) and may spread to your thighs, buttocks, and arms. PUPPP is harmless for you and your baby, but it can itch like crazy!

PUPPP usually disappears within a few days after delivery, although it sometimes persists for several weeks. (In rare cases, it may even begin after you give birth.) Fortunately, it seldom appears again in subsequent pregnancies.

Even more rare than PUPPP is a skin condition called prurigo of pregnancy (or papular eruptions of pregnancy), which is characterized by many tiny bumps that may look like bug bites. These eruptions can occur anywhere on your body, but you're most likely to get them on your hands, feet, arms, and legs.

Although the eruptions can be itchy and annoying, prurigo of pregnancy appears to pose no risk to your baby. This condition generally starts around the beginning of the third trimester and may last for up to three months after you give birth.

In very rare cases, a pregnant woman will develop very itchy eruptions that start out like hives and then turn into large blistering lesions. This rash is called pemphigoid gestationis (or herpes gestationis, although it has nothing to do with herpes virus). The eruptions often start on the abdomen and spread to the arms and legs.

This condition is considered more serious than PUPPP because it may be associated with an increased risk for preterm delivery and fetal growth problems. It usually begins in the second or third trimester, but it can start anytime — even in the first week or two after you have your baby.

Pemphigoid gestationis can come and go throughout pregnancy, and it often flares up after delivery as well. It usually happens again in subsequent pregnancies and tends to be more severe.

Let your caregiver know if you develop any kind of rash during pregnancy. Whether or not the rash is related to your pregnancy, it's a good idea to have your caregiver evaluate it and recommend appropriate treatment or refer you to a dermatologist.


 credits: babycenter

ni lak gambar nya..:


 
 btw, ni bukan perut aku ok:P


p/s: sekadar info untuk korang...mana la tau nanti ada yang kena gatal2 cam aku mas preggy..dan jangan amik mudah masalah gatal2 time preggy takut ada yang bahaya untuk kita n bb..

12 comments:

haslinda said...

ain,ak ingt ko xdtg skola arini sbb dh bersalin.ckg2 len pn ingt ko dh bersalin.siannye ko kene gatal2..ngeri ak tgk pic 2.weh,gudlak r dh nk kua bb ko.ak doakan sumenye slamat.cpt2 update stat tau,boboy ke..gegerl ke..hehe.weh,ati2 sket tls kt blog ko ni,especially psl skola..maklumla,skola kite 2 BAHAYA!!dh ade kes dh..btw,ak peminat blog ko n en.suami. :)

NuRuL AiN said...

haslinda: thanks 4 ur concern babe:)) btw, dah scan...n its a gurl:) alamak,ok..next time aku lebih hati2 tulis pasal sekolah:P hehe..

apple dilla said...

ain jg garu tau
nnt parut, tak comelss la
gosok je tau tau!

NuRuL AiN said...

ala dilla...dah garu:( byk dah kesan garu ni...tak tahan la;((

aufazanki said...

salam kenal...sy pun sedang alami situasi yg sama mcm kamu...aduhhh mmg x tahan sgt...satu bdn habis bertanda2...lebam je..ingat nak refer specialist jg la mcm..now i'm about 29 weeks..risau jg if ada problem dgn hati...thanx ya share experience...

k|ree said...

saya adalah antara yg kena juga gatal2 nie...tak tahan.....argh...tapi,tak gi cek doktor pulak...igt masalah biasa je...

k|ree said...

saya adalah antara yg kena juga gatal2 nie...tak tahan.....argh...tapi,tak gi cek doktor pulak...igt masalah biasa je...

Anonymous said...

I every time emailed this weblog post page to all my associates, since
if like to read it after that my contacts will too.


Feel free to visit my site; laser stretch mark removal

Anonymous said...

I rarely comment, but after looking at through a few of the comments
here "gatal-gatal di hujung kehamilan.....oh,sangat la tak tahan!!!".
I actually do have 2 questions for you if you don't mind. Is it simply me or does it look as if like some of the remarks look as if they are written by brain dead individuals? :-P And, if you are posting at additional places, I would like to keep up with you. Would you post a list of all of your social community pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

Also visit my website buy solar panels utah

Anonymous said...

Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon
everyday. It's always interesting to read content from other writers and use something from other websites.

Also visit my web site: com.au

Anonymous said...

What you wrote was actually very reasonable. However, consider this, suppose you were to
create a killer title? I am not suggesting your information isn't solid, however what if you added a title that makes people want more? I mean "gatal-gatal di hujung kehamilan.....oh,sangat la tak tahan!!!" is a little vanilla. You ought to glance at Yahoo's home page and watch how they
create post titles to grab viewers to open the links.

You might try adding a video or a pic or two to grab readers excited
about what you've written. In my opinion, it could bring your website a little bit more interesting.

Also visit my website: stretch mark removal and home remedy

Anonymous said...

My developer is trying to persuade me to move to
.net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on a
variety of websites for about a year and am worried
about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.
net. Is there a way I can import all my wordpress content into it?
Any kind of help would be really appreciated!

Also visit my blog - mederma stretch mark therapy