iklan

Tuesday, July 9, 2019

Pray For Pasir Gudang Part 2


AHAD, 14 JULAI 2019.
LAPORAN POLIS BERAMAI RAMAI.
IPD SERI ALAM,MASAI.
2.30 PETANG.

PANGGILAN SEMUA IBU BAPA MANGSA DAN SEMUA MANGSA-MANGSA PENCEMARAN UDARA PASIR GUDANG 2019 UNTUK HADIRKAN DIRI BERAMAI-RAMAI KE IPD SERI ALAM, MASAI PADA AHAD 14 JULAI 2019.
.
.
.
kalau tak, kes ini akan dipandang sepi dan kemudiannya hilang begitu saja. 
kita semua warga pasir gudang akhirnya nanti  tidak dapat pembelaan yang sewajarnya.
.
.
tadi sempat tengok rancangan SILA DUDUK, JANGAN LARI.. di saluran TV al-hijrah yang bertajuk..'Pencemaran Pasir Gudang: Pisang Berbuah Dua Kali?'
menarik dengar..antara yang penting yg dapat sy ringkaskan:



1) oleh: Idham wazir (ayah Irfan wafi-mangsa pencemaran pasir gudang)

"tutup kilang sementara, dialoglah bersama mangsa/penduduk..merekalah pengundi /dalam handphone saya banyak gambar-gambar hidung berdarah, muntah darah  yg dihantar oleh mangsa pencemaran"

2) oleh Prof Azhar (Pakar Kimia UM)

"Penguatkuasaan kilang yang bermasalah"

3) olehYB Hassan (Parlimen Pasir Gudang)

" Tutup kilang sementara"
.
.
Harap kes pencemaran pasir gudang ini dipandang SERIUS kerana kesannya pada jangka masa yg panjang akibat bahan kimia ini...adalah Kanser. nauzubillah...minta dijauhkan. :( boleh tengok gambar yg saya ambil daripada FB Public Health Malaysia.








.
.
.
Memang seharusnya kita semua warga pasir gudang buat laporan polis.
tengoklah kesannya. KITA JUGA YANG AKAN MENANGGUNGNYA SENDIRI JIKA TIADA TINDAKAN DRASTIK DILAKUKAN OLEH PIHAK YANG BERTANGGUNGJAWAB!
.
.
Sekian, selamat malam.

.
.


Monday, July 8, 2019

Pray For Pasir Gudang Part 1


hari ni rasa nak share dan luahkan perasaan berkaitan kes pencemaran di pasir gudang. Untuk pengetahuan, gelombang pertama dan kedua pencemaran sungai Kim-kim tu adalah pada Mac 2019 dan kes yg sama berulang lagi pada bulan Jun 2019(gelombang ketiga). 
.


Catatan 7/7/2019. (7.15pm)
.
Zaheen sampai hari ni masih asthma(sejak gelombang ketiga pencemaran kimia di pasir gudang). Hari ni 2 kali neb dan nafas dia masih wheezing berbunyi..dapat MC lagi hari ni. Minggu lepas 4 hari tak sekolah sbb dapat MC .

ni gambar selasa lepas(2/7/2019) . nampak zaheen  tercungap-cungap sebelum ke sekolah agama. bila dengar dada dia ada bunyi wheezing kuat. tak jadi ke sekolah agama, terus bawak dia pergi klinik untuk neb. so bila doktor check mmg bunyi kuat, dapat MC 2 hari masa tu. doktor kata tunggu betul2 pulih baru ke sekolah. udara sekarang pun tak berapa sesuai untuk pesakit asthma katanya. 
.
.



 Hari khamis(4/7/2019), dia nak pergi sekolah juga walaupun belum sihat betul sebab nak ambil hadiah besday key chain untuk abah yg dia order dari kawan sekelas dia😅
.


Hadiah birthday untuk abah katanya. Zaheen siap order key chain bentuk OWL dari kawan sekolah untuk bagi hadiah sempena birthday abah. Dia kata, kawan kita cakap boleh bayar 2 kali. Hari ni bayar RM1 , esok bayar lagi RM1😅🤣 pandai eh budak2 sekarang berniaga🤣 yang owl tu mak kawan zaheen yg jual. Kawan zaheen tukang ambil order dari kawan2 kat kelas je. Pandai betul kawan dia promote😆 siap ajar bayar ansuran (byr 2 kali)😂
.
.

Udara kat pasir gudang sekarang mmg tak sesuai utk yg ada masalah pernafasan seperti asthma. Doktor pun cakap tadi.. selagi udara tercemar macam ni memang lambat nak baik dan akan kerap kena asthma attack. (masa gelombang pertama dan kedua tp tak seteruk sekarang sbb masa tu dpt cuti lama n kitorg lari balik segamat). Langkah terbaik yg doktor cadangkan adalah pindah keluar dari kawasan pencemaran ni untuk pesakit asthma. Doktor siap cakap.. “ u all yg ada penyakit asthma ni, u better pindah dari pasir gudang.. kalau tak u punya asthma makin teruk or susah nak baik..Lagi2 dengan kes pencemaran gas beracun ni..”..lagilah asyik kerap kena asthma attack. Ya doktor..Kalaulah urusan pindah tu seperti petik jari saja..dah lama kami melangkah keluar dari sini..:(

*Semoga encik suamiku  dapat tawaran kerja yg lebih baik di luar pasir gudang dan semoga dipermudahkan urusan kami berpindah juga nanti. Amin..*
.
.

Saya pun akhirnya tewas juga.. tadi kena neb juga sbb sejak kebelakangan ni rasa tak sedap badan, sakit tekak dan tarik nafas tak boleh tarik sampai habis.(taktau korang faham tak maksud saya tarik nafas tak habis ni. dada pun rasa berat je nak tarik nafas. Pesakit asthma je faham kot😅). So tadi dapatlah pelbagai ubat termasuk antibiotik sbb tonsil saya dah merah dan bengkak. 
.
sempat pula berselfie ya. bukan apa..nak tunjuk bukti ni kita tak kerja hari ni sebab betul2 tak sihat tau:P



And please.. jangan la bagi suggestion kena selalu urut nanti asthma terus baik.. tak elok makan ubat banyak2, Tak elok budak2 makan ubat selalu. Masalah utama sekarang adalah ..pencemaran udara kat pasir gudang ni yg trigger asthma kami... kepada yang cadangkan pakai penapis udara di rumah.. Ya, mmg dah pakai penapis udara sejak anak2 kerap batuk semput (saya dah 9 tahun menetap di Pasir Gudang). saya juga siap beli set diffuser Young Living essential oil sebagai rawatan alternatif untuk asthma anak-anak. 
.

ni ubat yg saya dapat hari ni, tak termasuk ubat zaheen. yg kotak putih merah tu SYMBICORT. dah lama sy pakai untuk mengawal asthma saya.
.
.

sebenarnya ..tak berapa suka post pasal sakit ni..tapi terpaksa juga post supaya pihak lain tahu bahawa masalah CHEMICAL POLLUTION di Pasir Gudang masih belum selesai. Kes ni seolah-olah dipandang sepi oleh pihak berwajib. Mana pembelaan kepada kami , warga Pasir Gudang? Itu belum lagi kes adik Irfan  Wafi yang disahkan positif penyakit Myokimia akibat pencemaran sungai KIM-KIM bulan 3 yang lalu( gelombang pertama dan kedua). 

PENCEMARAN KIMIA | Hadapi Masalah Saraf Akibat Pencemaran
Seorang Murid tahun 6, Sekolah Kebangsaan Bukit Dahlia, Pasir Gudang Johor disahkan positif Myokymia iaitu masalah saraf pada kedua belah kakinya akibat pencemaran Sungai Kim Kim pada bulan Mac lalu.
Irfan Wafi Idham Wazir, 12 tahun sebelum ini dimasukkan ke wad selama 10 hari di Hospital Sultan Ismail (HSI) selepas pengsan di sekolah akibat pencemaran toksid, di Sungai Kim Kim.
Irfan Wafi mengalami masalah fizikal tidak dapat berjalan dan berdiri.
Anak keempat daripada lima beradik tu berkata, sehingga kini kakinya masih belum menunjukkan sebarang perubahan.
Justeru beliau kini terpaksa menggunakan kerusi roda untuk bergerak.
Sejak Mac hingga kini, Irfan perlu menjalani pemeriksaan lanjut tiga kali sebulan termasuk menjalani rawatan fisioterapi selain pemeriksaan psikologi di hospital.
Menurut ibunya, Norlela Abu Hashim, anaknya telah dirujuk ke pakar pediatrik Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk rawatan lanjut .
Sebelum ini Irfan adalah murid yang aktif dan beliau antara murid sasaran 6A untuk Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) sekolahnya tahun ini.

Sumber ini adalah daripada  Facebook Buletin TV3. Kesian sangat tengok video keadaan adik tu. janganlah ada mangsa lain dan harap sangat ada pembelaan sewajarnya kepada adik tu:(
.

 Semoga ada sinar harapan untuk kami warga pasir gudang. Semoga kes di Pasir Gudang ini dipandang serius oleh pihak berkenaan dan pihak berwajib. semoga masalah ini dapat diselesaikan secepat mungkin.DAN... SEMOGA KEJADIAN INI TIDAK AKAN BERULANG LAGI. 

Sunday, April 14, 2019

pengalaman jujur kenapa saya menggunakan produk MARY KAY

assalamualaikum dan selamat sejahtera:)

.
rasa macam nak share waktu mula-mula saya pakai produk mary kay..dan kenapa saya pilih produk mary kay.
.
camni cerita nya.. masa tu saya tengah mengandung anak ketiga.. masa tu rasa memang nak cari produk kulit yang selamat dan bagus untuk kulit, juga selamat digunakan semasa mengandung. masa tu skin memang kusam sangat. asyik bertukar-tukar produk juga masa tu. (main beli je kat watson / guardian masa tu) . then semua asyik tak kena dengan kulit dan mesti tak habis guna dan akhirnya mesti masuk ke tong sampah. lepas tu sy mula buat kajian sendiri pasal skincare yg terbaik untuk kulit. sebab dah bosan dah dengan kondisi kulit yang kusam, gelap, mudah naik jerawat dan agak berminyak masa tu. nak cari yang terbaik sebab nak KESAN yang wow! hehe. tak sabarlah katakan.. 
.
so masa tu...salah satu produk kulit  terbaik yang saya study adalah MARY KAY. sebenarnya dah lama dh kenal MARY KAY ni..cuma tak terbuka hati nak cuba sebab harganya agak mahal kan..huhu. tapi kali ni saya NEKAD. sebab ..apa salahnya saya nak cuba? kulit hanya satu. saya nak jaga kulit saya betul2. saya nak dapatkan kulit yg sihat dan cantik. saya nak melabur untuk kulit saya. saya nak lebih YAKIN dengan diri. Yup, perempuan dan kecantikan tidak boleh dipisahkan betul tak?;) jadi.. sy ketepikan rasa kedekut untuk berbelanja lebih kepada kecantikan diri. saya tak boleh kedekut untuk melabur untuk dapatkan kulit yg cantik. jadi, saya terus cari perunding kecantikan MARY KAY. terus hubungi beliau, (dan barang pertama yg saya beli adalah skinvigorate brush, bedak dan eye make up remover. :) alhamdulillah, terus jatuh hati dengan MARY KAY :) terutama berus skinvigorate tu. terus berubah kulit muka masa tu.haha. mungkin sebab sel kulit mati banyak sangat terkumpul sebelum tu. lepas guna skinvi brush, muka nampak la cerah sikit dan tak kusam berdaki sangat.haha. lepas tu... saya nekad terus cuba set TIMEWISE lepas bersalinkan zidan:) beli sikit2 masa tu. akhirnya lepas setahun saya bermary kay saya nekad mendaftar sebagai beauty consultant mary kay:)
.
oh ye, salah satu sebab lagi apa yg bestnya mary kay adalah... adanya beauty consultant mary kay yg suggest mana yg paling sesuai dgn jenis dan masalah kulit kita. dan akan guide step yg betul penjagaan kulit wajah.dulu2 saya beli kat watson/guardian tu main hentam kromo dan agak2 je sesuai ke tak, tanpa guidance, hanya berdasarkan firasat ..ok kot yg ni.beli je lah. haha. tu pon berjam2 juga pilih sampai encik suami penat tunggu luar watson/guardian. haha. tapi dengan mary kay, segalanya mudah dan cepat. sebab beauty consultant mary kay akan suggest yg mana yg paling sesuai dgn kulit kita :) dan akan guide step yg betul penjagaan kulit juga basic make up. best kan??? hehe. so korang yang nak saya ajar step penjagaan kulit atau basic make up insyaAllah saya boleh ajar. boleh set appointment dengan saya. saya area pasir gudang, johor:) kalau jauh, boleh je whatsapp saya www.wasap.my/60137812223 . saya akan tanya dulu umur, jenis dan masalah kulit. dan kalau boleh bagi gambar selfie sekali kepada saya supaya saya boleh suggest yg paling sesuai untuk kulit anda :)
.
 yay! malam ni sempat menaip panjang-panjang kat blog. dah lama tak menaip. memang rindu zaman blogging. banyak juga resepi yang tak sempat nak upload. nanti ada masa saya upload resepi best2 lagi tau.hehe.
.
ok ..meh nak belanja satu gambar selepas bermary kay :)
alhamdulillah happy sangat dengan kulit sekarang sebab kulit lebih sihat, lebih bersih, lebih anjal, lebih cerah dan lebih berseri berbanding dulu:) walaupun taklah flawless sangat.. tapi yang penting kulit lebih sihat dengan menggunakan produk yang memang diyakini selamat dan berkesan:) 

ni gambar latest. gambar minggu lepas masa ada hari graduasi spm 2018 .  saya pinjam jubah konvo dan topi konvo budak untuk bergambar.hehe. saja berangan;)

Sunday, March 10, 2019

Rindu saya tak? ;)

assalamualaikum dan hai:)
fuhhhh.. tiup sikit habuk2 kat blog kite ni. al maklum lah dah lama sangat tak menaip kat sini. share cerita kat sini. eh. ade ke yg nak baca blog saya ni?;)
.

ada seorang kenalan saya bagitau... saya ada bakat meulis blog. teruskan sharing. teruskan menulis. teruskan memberi inspirasi atau berkongsi idea atau berkarya. masalahnya, baru nak menaip ni, anak dah menangis. ok sambung nanti ye .hahahhahaha

Saturday, September 29, 2018

readystock mary kay september 2018



Readystock item produk mary kay yg ada pada saya:
1. Skinvigorate brush(berus pencuci muka)
2. Skinvigorate replacement brush head(brush spare)
3. Timewise repair cleanser( utk umur 35 tahun ke ats)
4.Timewise cleanser (utk kulit normal to dry)
5. Timewise microdermbrasion refine(scrub utk kecilkan pori)
6. Timewise pore refiner(serum utk kecilkan pori)
7.botanical evolution scrub( scrub utk remaja dari umur 11- 23tahun)
8. Botanical evolution toner (toner utk remaja dr umur 11 tahun- 23thn)
9.botanical effects freshen( toner utk kulit jenis kombinasi atau normal)
10.mk men facial wash(pencuci muka utk lelaki)
11. Oil free hydrating gel(supplement utk kulit terutama kulit yg rosak akibat salah guna produk)
12.eye gel ( utk mata yg mempunyai masalah eye bag, bwh mata gelap)
13. Satin body shea scrub( scrub utk badan)
14. Satin body shea wash( mandian badan)
15.cc cream( with spf 15)
16.cream to powder foundation(bedak 2 in 1. Tak perlu oakai foundation dah)
17. Translucent loose powder (serap minyak berlebihan. Beri effect glowing kat wajah)
18.foundation primer (spf 15. Make up lebih licin n tahan lama)
19. Eye primer ( supaya make up mata tahan lama n xbercapuk)
20. Lipstic (always apricot, romantic pink, tranquil toffee, powerful )
21. Lip gloss( sparkle berry)
22.mineral cheek color duo( kaler pink yg cantik . Siap ada highlighter)
Esok postage. Sape2 nak join postage boleh terus whatsapp saya