Wednesday, September 22, 2010

Khasiat minum air kelapa di hujung kehamilan






 hye hye hye!morning morning morning!:)) 

pagi ni aku ader check up ngan doc pakar...appointment kol9 pg...tapi sempat lagi update blog ek?:P hehe...
btw...tujuan entri ini di taip adalah untk share pengalaman aku minum air kelapa masa dah hujung kehamilan ni...btw,air kelapa tak boleh diminum masa awal2 pregnant coz boleh menyebabkan keguguran. minum bila dah masuk 8 bulan ke atas...ni mak mertua aku cakap la:) 



 kenapa digalakkan minum air kelapa masa dah hujung kehamilan??

1. supaya bila baby keluar, bersih je macam takde darah n tak kotor sangat ngan lendir2,kerak2,kuping2 n etc. senang ckp...minum air kelapa semasa hujung kehamilan adalah digalakkan untuk 'mencuci' kandungan supaya babby keluar bersih je..
2.  menghasilkan baby yang berkulit bersih, cantik dan cerah
3. mengaktifkan baby semasa dalam kandungan



ok, pengalaman aku setiap kali minum air kelapa...yup,memang terbukti benar..baby akan gerak lebih aktif setiap kali aku minum air kelapa, pergerakan perut aku kalau tengok dari luar macam ada gelombang2 yang kuat.tendang sana sini..  huhu.serius!baby suke kot dapat minum air kelapa:) pastu...setiap kali minum air kelapa...air susu aku makin banyak.basah baju aku dibuatnye..(btw, air susu memang keluar awal masa pregnant...depends pada org kot..aku seawal 6 bulan pregnant dah keluar susu badan..)..dan yang pasal bb keluar kulit vntik bersih n etc tu aku lom boleh buktikan coz baby lom keluar lagi:P hehe..aku minum setakat ni takda la banyak sangat...dalam seminggu sekali..ok la, tu je kot aku nak share:) ni nak siap2 nak g check up!


p/s: air kelapa muda tau, bukan kelapa tua! :)





4 comments:

Kimizo said...

sama cam pengalaman isteri saya
:-)

Oktant said...

terima kasih sbb sudi kongsi pengalaman puan.

laila sanuri said...

susu yg kuar tu ..leh perah..masuk botol then freeze.bole bg kat bby nti.tp kena rendam ng ai panas dulu.
google la..

NuRuL AiN said...

kimizo n oktant: same2:)

laila: owh...tahan lama ke susu tu kalau perah awal2???