Tuesday, December 28, 2010

resepi telur bistik yang sedap dan senang

semalam aku malas nak masak. tapi lapar..tapi malas nak masak,camne tu?:P huhu..so masak yang senang senang lah jawapannya:P hahaha...


sumber gambar dr cat's cafe..
hp aku rosak, so takleh nak snap pic:(



here's the recipe..~


resepi telur bistik

3 biji telur
1/4 potong daging kisar(jenama RAMLY..ada daging ayam n lembu..tp guna daging ayam lebih sedap.pada pendapat aku la:P)
garam secukupnya

**kacau bahan2 diatas guna garfu sampai sebati pastu goreng guna minyak.dah siap,agkat n tos. potong telur kepada 4 bahagian.kalau malas takyah potong pon takpe:P

utk bahan sos

3 biji bwg kecil-hiris
2 ulas bwg putih-hiris
1 inci halia-hiris
1 batang cili merah-hiris
1 bji tomato-potong dadu
2 sudu besar cili kisar (kalau nak senang dan cepat, kisar byk2 lada keringyang telah direbus utk bagi lembut n mudah kisar.pastu simpan dlm peti sejuk.so takde la time tu nak masak, time tu nak kisar.dpt jimat byk masa memasak)
sos tiram
sos cili
sos tomato
1/2 kiub ayam
garam secukupnya
carrot -potong panjang or dadu, nak ganti ngan mix vegetable atau ape2 sayur lain yang sesuai pon boleh.
1 sudu besar tepung jagung dilarutkan dalam air kosong-utk pekatkan kuah


cara buat sos bistik:

tumis bwgputih ,bwg merah, halia n cili merah sampai lyu n naik bau. pastu masukkan cili kisar,kacau kejap,pastu masuk air sikit.pastu masuk sos cili,tiram n sos tomato secukupnya.ikut raa tekak masing2.aku agak2 je masuk.agak agak 2 3 kali tuang jek.pastu masukkan kiub ayam MAGGI..pastu masukkan tomato n carrot.pastu masukkan garam secukup rasa. SIAP!!!~



senang pon senang. kenyang pon kenyang:P CUBALAH!:)

5 comments:

::alwaniamalini:: said...

ini must try nih! :)

coodeang said...

Best la. Kalau buat telur bungkus guna sos yg sama pun best.

NuRuL AiN said...

alwani: yup.must try:)

coodeang: yup, gud idea ni.nnt nk try la.hehe

!!~miss kawaii~!! said...

baru siap masak :)
nyum nyum ~

Nazifa Mazni said...

semua sedap dan senang...sekodeng resepi sat...nak cuba buat nnt...thanks ya