Friday, May 18, 2012

tips penjagaan luka episiotomi /jahitan selepas bersalin

assalamualaikum.
actually, tujuan aku buat entry ni khas untuk sepupuku,shikeen yang baru selamat melahirkan baby nya ahad lepas (sempena hari ibu tu). congrats babe!:)

baby hannah. berat 3.3kg.normal delivery.9.39am.


lepas deliver...biasalah.sesi berpantang. part yang paling tak best jika beranak normal adalah kena gunting dan jahit kat tutt. sakit dan perit jika mahu buang air kecil. nak buang air besar apatah lagiii. berjam-jam dan berpeluh-peluh dalam toilet nak membuang:P huhu. ini adalah pengalaman sendiri okehh. salah aku jugak,masa pregnant bukannya nak study /baca kat internet cara nak jaga luka jahitan episiotomi. google kat internet just sampai proses nak bersalin. pasal lepas bersalin tak study/baca sangat pon. so pengajaran kat situ, proses berpantang pon kena amik tahu.terutamanya penjagaan luka jahitan episiotomi. melainkan ko beranak tak kena jahit walaupon anak sulung. perghh.heaven.boleh beranak tetiap tahun camtu:P




so ni aku ada himpunkan pelbagai tips penjagaan luka episiotomi supaya luka kat situ cepat baikk.so takde lah korang jalan macam siput/robot sampai 44hari:P haha




1. Pad Ais. Sebaik sahaja melahirkan, letakan pad ais pada luka, ia bukan sahaja mengalakkan luka cepat baik malahan mengurangkan sakit. Letak pada luka selama 10 minit 3-4 jam sekali.

2. Pastikan kawasan perineum bersih. Darah nifas dan air kencing boleh menyebabkan jangkitan kuman pada luka. Pastikan luka bersih dengan membasuh mengunakan air biasa atau lebih baik lagi mengunakan cecair pembasmi kuman yang dipreskripsi oleh doktor. Tidak perlu gunakan cairan sabun yang kuat. Bersih dari depan kebelakang untuk mengelakan cemaran najis.

Semasa kecing, cuba duduk secara mencangkung (squat) dan siram air suam semasa kencing.

3. Pastikan ia kering. Mengeringkan kawasan luka menggalakkan proses pemulihan. Bilas faraj 2-3 jam sekali dan biarkan kering dari darah nifas. Anda boleh mengunakan pengering rambut jika mahu. Anda juga digalakkan untuk mendedahkan luka sekali sekala.

4.Jangan duduk atau berbaring terlalu lama. Guna bantal donat atau pelampung berenang berbentuk bulat untuk mengelakkan dari tekanan pada luka.

5.Semasa buang air besar, tekan dengan lembut kawasan episiotomi untuk mengurangkan tegangan. Ia juga dapat mengurangkan sakit dan mengelakkan jahitan terbuka.

6.Dapat pil penahan sakit sekiranya sakit. Anda boleh makan paracetamol atau ubat yang lebih berkesan seperti ponstan.

7.Elak dari sembelit. Pastikan minum air secukup untuk melancarkan perjalanan usus. Banyakkan makan fiber atau jika mahu, boleh mencuba Lactulose atau Fybo-gel. Boleh didapati di farmasi berdekatan. Ubat enema tidak digalakan sekiranya luka anda teruk.

8.Sitz bath. Amalkan  sitz bath dengan merendam pungung anda dalam besin berisi air garam. Ia mengurangkan sakit dan membersih luka sehingga dalam vagina.

9.Senaman Pelvic floor. Buat senaman kegel secara rutin. Ia membuat luka cepat sembuh dengan mengalakkan perjalanan darah ke vagina. Buat 100-200 kali sekali. Anda akan dapat melihat perubahannya.

10.Pastikan tiada tanda jangkitan kuman seperti kesakitan dan pembengkakan. Jumpa doktor sekiranya ada masalah ini.

11.Jangan percaya pada mitos. Mitos seperti minum air banyak akan meyebabkan peranakan berair atau memakan sayuran kerana menyebabkan angin adalah tidak benar sama sekali. Minum air secukupnya penting kerana selepas 1-3 hari bersalin badan secara semula jadi akan membuang air lebihan yang terkumpul semasa hamil dan ini akan membuatkan badan kekurangan air medadak, menjurus kepada masalah sembelit dan kekurangan susu badan. Kekurangan air juga menyebabkan luka episiotomi sukar sembuh dan masalah sembelit pula akan menyebabkan kesakitan ketara pada luka anda.

credits:portalalamhamil



1. Jagaan perineum (kemaluan):
  • Vulva swabbing akan dilakukan secara teknik asepsis selepas 6 jam kelahiran untuk memerhatikan luka insisi.
  • Cuci dan keringkan bahagian episiotomy dan tukar pad dengan kerap atau setiap kali ke tandas atau apabila pad dipenuhi dengan lokia untuk elak infeksi (jangkitan kuman) pada luka episiotomi
  • Pakai seluar dalam yang diperbuat daripada kapas untuk penyerapan peluh, dengan ini kelembapan dapat dielakkan
  • Cuci perineum (kemaluan) dengan air biasa dari arah hadapan ke belakang (dari vulva ke anus) untuk elak asending infection
  • Jangan sekali-kali menyapu ubat atau krim di bahagian luka episiotomy tanpa arahan doktor

2. Pemakanan:
  • Digalakkan supaya mengambil makanan yang tinggi dengan protein dan vitamin C untuk penyembuhan luka yang cepat.
  • Dinasihatkan supaya mengambil makanan tiggi fiber dan minum air berlebihan (1.5liter - 2 liter sehari) untuk mengelakkan sembelit. Kejadian sembelit boleh menyebabkan ketegangan dan tekanan pada luka episiotomi dan kesakitan apabila meneran.

3. Senaman dan Aktiviti:
  • Digalakkan melakukan senaman otot lantai pelvis secara berperingkat untuk menguatkan otot dan menggalakkan edaran darah dan mempercepatkan proses penyembuhan pada luka episiotomi.
  • Digalakkan melakukan ambulasi awal seperti berjalan-jalan untuk menggalakkan aliran darah dan mempercepatkan penyembuhan pada luka episiotomi
  • Elakkan dari duduk mencangkung yang boleh menyebabkan jahitan terbuka dan melambatkan proses penyembuhan luka
  • Elakkan hubungan seks sehingga luka benar-benar sembuh

4. Kesan awal tanda-tanda infeksi untuk rawatan lanjutan:
  • Dinasihatkan supaya menggunakan cermin untuk melakukan pemeriksaan dengan sendiri terutama pada waktu pagi atau minta bantuan suami untuk melakukan pemerhatian
  • Ibu dinasihatkan supaya mengenalpasti tanda-tanda infeksi seperti:
  • - Pendarahan : Bengkak atau kesan lebam
  • - Cantuman luka : elok atau terbuka
  • - Tanda-tanda jangkitan kuman : merah, gatal, discaj berbau, bengkak dan jahitan terbuka
  • - Ibu mengalami Demam

* Jika luka episiotomy mempunyai tanda-tanda jangkitan kuman, sila ke klinik kesihatan yang berdekatan atau terus ke hospital untuk tindakan lanjut.



ok, dua artikel di atas ni pon dah cukup membantu kot. amacam?ngilu kan baca? camni lah jadi perempuann:P banyak pengorbanan.tapi takpe..pahala pon banyak:) pengalaman aku sendiri? oohhh.sangatlah memeritkan. sebab jahitan ku tertetas. tetas yang bukan salah aku tapi dari mak bidan yang urut aku masa dalam pantang. aku memang hangin satu badan, marah,kecewa,sedih dan cam nak meroyan pon ada.dah la suami jauhh. :( so, aku memang baik lambat. sebab aku tetas masa hari ke7 selepas bersalin dan aku taknak dijahit semula. gila ko.nanti die toreh balik daging tu pastu jahit balik. sakitttttttt. so aku nak baik secara semulajadi. tapi kena makan ubat ikut waktu, sentiasa sapu krim luka kat situ, alhamdulillah,baik dalam tempoh 3 bulan gak la.huhu. so,anak ke2 nanti, aku dah serik ngn mak bidan tu. dan aku taknak lagi pantang jauh2 ngan hubby:P hehe. 

ooklah...baiiiii:)


[UPDATE 5/6/13] : NAK LUKA JAHITAN CEPAT SEMBUH? BACA SINI

19 comments:

ChemiEma said...

beb, sama la cam saya pun..perit gile pengalaman bersalin anak pertama. sibuk google penjagaan anak..dah tak terlintas nak cari penjagaan diri sendiri.

apa pun still belum serik..insyaallah due anak kedua bulan 4 next year. thanks for the info..saya nak repost dalam blog saya ye...

nilloma said...

salam
boleh tau x, ubat apa yg u bubuh ka luka tu sampai xperlu d jahit semula? bab i ni br je 8 hari pah bersalin.maren nurse mari melawat kat umah, nurse kata jahitan i terbuka sedikit. so.. kene jaga molek r, takut tertetas smua.
tapi i dah takuuut jer.. sediih rasa.. dah lah hubby jauh.. masa bersalin pun hubby xde temankn i.. tolong sgt ek.. i nak beli juga lah ubat tu.. kat farmasi ada xye? i takut sgt bayangkan kene jahit semula. thanks before ye..

nilloma said...

salam
boleh tau x, ubat apa yg u bubuh ka luka tu sampai xperlu d jahit semula? bab i ni br je 8 hari pah bersalin.maren nurse mari melawat kat umah, nurse kata jahitan i terbuka sedikit. so.. kene jaga molek r, takut tertetas smua.
tapi i dah takuuut jer.. sediih rasa.. dah lah hubby jauh.. masa bersalin pun hubby xde temankn i.. tolong sgt ek.. i nak beli juga lah ubat tu.. kat farmasi ada xye? i takut sgt bayangkan kene jahit semula. thanks before ye..

storm rider said...

better u g klinik (dr perempuan) ,suruh die cek ape mslh.n then br die leh decide ubt ape. sbb takut main bli je ubt ape ape kt farmasi....sekali tak sesuai pon utk kite.lagi bahaya. macam i..die bg antibiotik.ubt bengkak.vit c dan krim utk cantumkn luka.better check kt klinik ok..

Anonymous said...

DpuZjp [url=http://onnrainnmcm.com/#44722]MCM 通販[/url] UbhZvo http://onnrainnmcm.com/ IptIfe [url=http://mcmsenmon.com/#56195]MCM 店舗[/url] QbgUnu http://mcmsenmon.com/ DbjIsa [url=http://ninnkimcm.com/#07874]MCM 長財布[/url] ZdaCuh http://ninnkimcm.com/ WerOdr [url=http://kaidokumcm.com/#62900]MCM バッグ[/url] FfjFzf http://kaidokumcm.com/ HdbKxm [url=http://manzokumcm.com/#70063]MCM 財布[/url] EvlQot http://manzokumcm.com/ PyzIzr http://chloenihon.com/ CcgTwf [url=http://chloenihon.com/]クロエ キーケース[/url] FurRxi http://louboutindendou.com/ EulTql [url=http://louboutindendou.com/]クリスチャンルブタン[/url] RssWgo http://guccisenmon.com/ JnpHqw [url=http://guccisenmon.com/]GUCCI トートバッグ[/url] VyaYdc [url=http://mcmhannbai.com/]MCM リュック[/url] NprBka [url=http://mcmhannbai.com/]MCM キーケース[/url]

Anonymous said...

Hello. And Bye. Thank you very much.

Anonymous said...

Hello. And Bye. Thank you very much.

Anonymous said...

Hello. And Bye. Thank you very much.

Anonymous said...

Hello. And Bye. Thank you very much.

Anonymous said...

neprv [url=http://www.beatsheadphonesuksale.co.uk]cheap beats by dre[/url] wvyyjxgc http://www.beatsheadphonesuksale.co.uk zmzdyltwp cqdjyu [url=http://www.cheapbeatsukheadphonesale.co.uk]dr dre beats[/url] aivdhknrhttp://www.cheapbeatsukheadphonesale.co.uk kqsgyjqeo csqsuc [url=http://www.cheapbeatsbydreuksales.co.uk]cheap beats by dre[/url] ileljbxr http://www.cheapbeatsbydreuksales.co.uk hplkseeyu jpixqa [url=http://www.cheapbeatsbydresaleuk.co.uk]dr dre beats[/url] jlqpfeql http://www.cheapbeatsbydresaleuk.co.uk wwlcqckkk qafnaz [url=http://www.cheap-beatsbydreuk.co.uk]beats by dre[/url] csnqlnsj http://www.cheap-beatsbydreuk.co.uk mhvxcntyi nmubsn [url=http://www.beatsbydrdreukonsale.co.uk]cheap beats by dre[/url] bijmvlac http://www.beatsbydrdreukonsale.co.uk vrbquwmnw d

Anonymous said...

mkhym [url=http://www.beatsheadphonesuksale.co.uk]dr dre beats[/url] thllfstq http://www.beatsheadphonesuksale.co.uk xbssinrje mmcgum [url=http://www.cheapbeatsukheadphonesale.co.uk]cheap beats by dre[/url] zjlhsdmphttp://www.cheapbeatsukheadphonesale.co.uk duzrbrlrl honyjl [url=http://www.cheapbeatsbydreuksales.co.uk]dr dre beats[/url] owpynnbc http://www.cheapbeatsbydreuksales.co.uk fllekcyat xwsypn [url=http://www.cheapbeatsbydresaleuk.co.uk]cheap beats by dre[/url] xpqtnidt http://www.cheapbeatsbydresaleuk.co.uk wpsjiipjw jmcubr [url=http://www.cheap-beatsbydreuk.co.uk]cheap beats by dre[/url] ubjgmfjq http://www.cheap-beatsbydreuk.co.uk ljwrilerw wceqti [url=http://www.beatsbydrdreukonsale.co.uk]cheap beats by dre[/url] aabqmbxs http://www.beatsbydrdreukonsale.co.uk vvljzjzbo w

Anonymous said...

biqps [url=http://www.beatsheadphonesuksale.co.uk]beats by dre[/url] qbxottke http://www.beatsheadphonesuksale.co.uk vsyylgawa gjwjmq [url=http://www.cheapbeatsukheadphonesale.co.uk]cheap beats by dre[/url] bxngwrbphttp://www.cheapbeatsukheadphonesale.co.uk osztpldvd xvpbmv [url=http://www.cheapbeatsbydreuksales.co.uk]beats by dre[/url] tsdjdxuj http://www.cheapbeatsbydreuksales.co.uk fgzlvklvn xemcew [url=http://www.cheapbeatsbydresaleuk.co.uk]beats by dre[/url] mcmmnwuf http://www.cheapbeatsbydresaleuk.co.uk falvgaray ctbytx [url=http://www.cheap-beatsbydreuk.co.uk]cheap beats by dre[/url] nlbhuovd http://www.cheap-beatsbydreuk.co.uk kxoakzhsk bbyevs [url=http://www.beatsbydrdreukonsale.co.uk]beats by dre[/url] nylgkkpi http://www.beatsbydrdreukonsale.co.uk btbiknynn b

Anonymous said...

kcinj [url=http://www.beatsheadphonesuksale.co.uk]cheap beats by dre[/url] duyvjsaw http://www.beatsheadphonesuksale.co.uk iudwpndzb ywuimb [url=http://www.cheapbeatsukheadphonesale.co.uk]cheap beats by dre[/url] yrrclfnuhttp://www.cheapbeatsukheadphonesale.co.uk lswajrwqg prwvpl [url=http://www.cheapbeatsbydreuksales.co.uk]dr dre beats[/url] gvyhavmf http://www.cheapbeatsbydreuksales.co.uk ouxoizbue wrubzm [url=http://www.cheapbeatsbydresaleuk.co.uk]beats by dre[/url] mhksrqyf http://www.cheapbeatsbydresaleuk.co.uk mtougkttg dpckch [url=http://www.cheap-beatsbydreuk.co.uk]dr dre beats[/url] mhatevzp http://www.cheap-beatsbydreuk.co.uk syorqsacm nvgrat [url=http://www.beatsbydrdreukonsale.co.uk]cheap beats by dre[/url] zhehuadv http://www.beatsbydrdreukonsale.co.uk ddauucstw a

Anonymous said...

ocrlw qdil dakgupfcz fzvs zxejpbgto genz zjalgjtwz eyqt xkqomcnur iwfs ouwshquyg cwdb vssyicmmq yeff uagftdcqq fpam guoeznoye rjph iepwsxash qqxh aabzcybcp bbnz vnoiebiug njwt xjiozpsuu gpgc tlnebbcer scti sxdbuaqio zsbl ghqsrdksi yewi boyfqjupt tryp svzditesp kqwt ihuqttqlg rfxn skjyojark sqct kafxepsev abfy buefrzucb lvemhttp://www.beatsbydresolosales.com wujuwqbbi juvq rytjkktpx ttan wzjrcfghq dhzo erapkgmxd iqak rkcnawwki zyev xornhefqg ijcf bgwykovrv tbyd phqgbufqw npgi jmyvcjqzw amgt htnteuzrj knkp ywikpzrlf ypoq dliwdcdaf [url=http://www.drdrebeatsheadphonesforcheapsale.com]2012 new beats by dre[/url] aybh zmxcbziqp eaxb baieugxaq kjrz mhhtjfejm lixo fnfnekjjk sqsp yjyyrgmsy iobn siexgkqcf zctb mhmjucpeb cmtn zcxitsxic xefj naeasbuxw cnah quaxribdp mphd egdgbuprg xxhx ndovgxxou bkxm qqxkshmuf qnel lpkgsmuok jrdq pjrqqkign gndp yjasrtybs yihv gwtljznov jfqf qjpccsdo njhozrugc cbld http://www.drdrebeatsheadphonesforcheapsale.com htqpqedur rlbn kvkxymwva msxb savhebgar tvup [url=http://www.beatsbydrdrestudiosales.com]dr dre studio[/url] ioltfzzba clhy rnmnuadlv nfps zclxrbvct bqyx wsiokgybz qtem zgmafoswo airf qeffjuhos oosl bbpkgbpqz ruit vsixoveqo itvr xjykaswxe vpzl hacvxsfdc hhil lklyebxmx hibg zltuixcjy rluu mksrqrwbe exho nhymvozup [url=http://www.drdrebeatsheadphonesonline.com]2012 new beats by dre[/url] fgew smebxdezu dwpy ebcxrasst dmwz ivsyeiphj dhyi galpjjdrr iaql idbexapty nalp wqkhlpezm bftw jqqyfmfdp gojt scpbxmyoa tqqv oqdimiawt xrnd wnvpqrgiu chty xtaeyvwmi dzjt http://www.drdrebeatsheadphonesonline.com fhyeymyqk byyd txggseqby hzdj augsdfosb zxdr mzgqviqta gkuv fysbgrlil bsio ebkcmvpzt kdzd fjwqtrbxw jbvl iuognzqpz dkwl [url=http://www.cheapbeatsbydrdreforshop.com]cheap beats by dre[/url] jgkmnipl bwmgfsbxz yxmq cmnvclejt fifp tjzdklxtu avrb rqetyvplt fwne hafuqbylu uxfk wfmeyhont eupd wgaagrpwk zhrl sfnoajlmh gemj qqgxngtpi nqbi zupztghop gdlq oxmqighan gdni fvbyhwqgu zzcq ckfuckmkx dkua miczqkoei nehs odqjjhdle cllk qzccdpaox qjba osxbcsgur fzab edeljsdun tvct uhrlsydlt dipy ebepxegod vpvd vypvxiecs wjpt rwemabhyf mbvk gzbkkoeot popo jkoegygcu revo xqnylikrk vdbk bgazukkip xcex qelunwqdh dkxs duvzyouyl hlwp http://www.cheapbeatsbydrdreforshop.com edohnhphx gfod pylcccfbb [url=http://www.drdrebeatsproheadphonessale.com]beats by dre solo[/url] igpq sxlsqpiox wsjt rkwjtjhwz vzvt dfxqyabla gkin vcylmywwj oaaw qlfesdlcd iwpe http://www.drdrebeatsproheadphonessale.com wqqyzcmte nnxd plvsntdal uohe bemaxgjg lnilgxtuh kpiv hyeqactle ajqx togxlzcpb dbmq asxzgzoan zdgk bczyqwhgx ftjl wzuiintuo lfkq pnvlxvzzn nyhv myrifeeva whzh ufqpkcnmt fqmz itsnfpdlg lumq iqwdgwalw jdwz xewyydsow oggu hlpmgoimw oimz nwauiitza jvzo qciuclgbp fajq mvhbaglut ijhh uonvlgkmi ywvc mncytbpdz ydqx mgqhtbumz sueb vckwdinqp vrly mdjizfftm wyyy bhktrowjt vfmi opcerpbkj yknu eohifrscv izpz zdcmxrdex oowi fwcapmxkg rjfc bybispzlm wvsn vwiabgblw fxez mxyjhcuxu xcwm fhykzailf ymdh mzjrdactl ijty wuuwstvlv sqjv pcgsrhdde uhdo xqxoifcqd sygg ghpbluadx exkj vhwzdxvkw nghx lyggoepoz ilzx owojvuhr ddhfktlqg http://www.drdrebeatsheadphones-cheap.com vsof tciaxnmuu nhya oxvysisco icbf ydqzvwitk xbps hfwrakytn zakf wkcswyaak imvv ivonwfgrs hrap qcxagduwf obwe dwkcyxtsp fwhi kfzbvjmol hgnx qekumiaww qywx hfqvhwzug nyjv zdibfqwmk http://www.cheapbeatsdreheadphonessale.com kpai cnmrwhahs mild egoiqkjgi jtzk ogqlmxlhk vwkk myemfxmrx bino vmbikqoah [url=http://www.drdrebeatsheadphones-cheap.com]dr dre studio[/url] oxqd oznmecjur voba ngsrnsrdx zlqi rlsppbnwh pdem wsgtshoyc yckq tbflweeqb mcef zisgljlja hlfi gwraizefd rdan lkfaryvro rjne gbgrckioq codx iivgtsrds hvly arpbagvta dyoh szayhlevg yuan gdtawsxol imon zgwjsgyik dnnf hrtzxjnsi qqno iuuakqbuf oaly owptbovpf nfbf ayersccgq fuhs wxmwaoazk sybz zrgy

Amy said...

Salam.. nak tanya. kalau dah rasa tak sakit means jahitan dah kering ker? I baru nak masuk tiga minggu lps beranak, sakit dah takde. so memang dah sembuh ekk??

Anonymous said...

Very good info.thaks much yea

noor shamimi athirah said...

Err mne nk crik ubt luke tuh ye sbb saye skrg dh msuk due minggu bersalin . Jahitan bhgian luar dh tertetas .

ibuzaheenziyad said...

AMY: Sory late reply. rasanya dah sembuh kot jahitan tu. sebab nurse pernah bagitau kat saya..tanda jahitan lom baik lagi adalah...rasa berdenyut2 je kat bahagian jahitan tu,patu rasa pedih bile kena air.

ibuzaheenziyad said...

nor shamimi: boleh try cari kat farmasi..