Sunday, August 26, 2012

Persiapan rumah menyambut aidilfitri

Assalamualaikum..


Selamat hari raya ;)
hari ni baru raya ke-8 ,so masih lagi dalam mood raya kan??;)
hari ni tetibe ada mood nak update pasal rumah:)
aku memang suke bab-bab  hias rumah ni. sanggup tak beli beg tangan baru ke,baju baru ke untuk save duit nak rumah cantek:P haha. 


satu lagi..aku memang suke kemas rumah, suke tengok rumah dalam keadaan kemas bersih teratur. pikiran aku boleh jadi tak tenang atau serabut kalau tengok rumah bersepah atau tak teratur. kang mula lah mulut ni nak membebel je sambil tangan mengemas2:P  haha

dan satu lagi hobi aku ialah suka mengambil gambar rumah sendiri. saja nak buat kenangan :) kadang2 terpikir takut gak org kata show off kalau letak gambar rumah kat blog , tapi tolong jgn salah faham ye..aku suka share idea. sharing is caring ,kan? lagipon boleh bertukar pendapat, idea dan dpt kawan baru yang sama -sama minat bidang ni;)


Tapi apepon..bab2 menghias rumah ni memang perlukan budget yang agak besar..kadang2 apa yang kita nak tu..tak mampu pon nak membayarnya(melainkan ko memang banyak duit) ...so uuntuk golongan sederhana cam aku ni kenalah pertimbangkan banyak benda..kena check balik kewangan..kena banyak buat calculation :P kena ikut kemampuan lah senang kata. yang penting memang kena banyak saving gak. selain saving...kena merancang atau planning hiasan rumah yang kita nak,,kena rajin berjalan banyak survey2 dari kedai ke kedai..pandai tawar menawar. kena tau jugak jenis kayu,material etc..(bende ni aku banyak belajar ngan mak aku.thanks mak!)..



Dan untuk aidilfitri tahun ni aku lebih bersemangat nak menghias rumah. maklumlah baru pindah rumah sendiri kan;) Alhamdulillah..dah masuk 8 bulan kami menetap di rumah sendiri :) sebenarnya takdelah menghias mana pon..lebih banyak melengkapkan rumah sebenarnya..baru pindah..so rumah takde lah complete lagi sebenarnya..

pemandangan di ruang tamu..cukup sekadar letak sofa 3+2+1, TV panel+meja sisi +karpet..dinding pon masih kosong lagi..belum letak frame ke jam ke..cat pon cat asal dari pemaju. warna putih suci gitu :P alamak,pooh zaheen lupe nak alih dari sofa tu.hehe.
langsir ku polos saja. sebab aku suka macam tu:P warna pon warna neutral saje.tempah kat SSF.mahal gilos:P



antara majalah-majalah kesayangan;)  
bahagian dining dan dapur. meja makan tu sebenarnya bukanlah pilihan aku yang sebenar-benarnya.haha. beli pon murah je RM390 je ,kayu solid. beli masa tu sebab encik suami nak buat makan-makan ngan kawan die kat rumah sewa lama.masa tu baru pndah rumah sewa tu,,bajet pon tak berapa nak mencukupi.so beli yang mampu saja:P
my little kitchen :) set cawan dah keluarkan dah letak atas kaunter bar tu.senang nanti kalau org datang beraya:P



aku siap beli rak khas untuk simpan kuih raya. senang dan praktikal. nasib muat2 je letak kat bawah kaunter bar.dapat  jimat ruang;)


lampu kesayangan :P encik suami selalu perli pasal lampu ni;P bukan main cerewet aku pilih lampu untuk dining hall.nak yang cantik dan  berkualiti tapi murah:P haha.last2 dapat jugakk;) cantek takk?:P perasannn.


.
.
.
jom naik tingkat atas pulakk jomm..
tingkat atas ada 3 bilik dan 2 bilik air..dan 1 ruang tengah
 dinding laluan tangga yang masih kosong..kosong..cam lagu najwa latiff:P


 
mula2 gi bilik zaheen yang belum siap hias :P hehe. berangan nak buat bilik zaheen nanti. tapi..ongkosnya belum ada.:P zaheen pon masih belum berani kot tidur sorang2 kat bilik sendiri..so..tangguh dulu:P buat sementara waktu..bilk zaheen digunakan untuk bilik iron baju :P



wayar berselerak la pulakk.
bilik tetamu atau bilik komputer...??
dua-dua pon boleh:P
belum hias betol lagi. tunggu duit jatuh dari langit:P haha


cermin kecik yang kat sebelah lampu tidur tu cermin untuk zaheen. die dah pandai ,pas mandi ..nak pakai bedak,sikat rambut  mesti nak tgk cermin;P
Master bedroom yang super simple:) hanya ada katil,satu meja sisi,meja solek dan almari sahaja:P hias sikit2 ikut kemampuan:P



ni bilik tingkat bawah..ni pic sebelum raya...


disebabkan terlebih rajin dan takde  keje..aku susun atur balik bilik ni pada raya ke7.:P
ni hasilnya...:P
.
.
.


ayah aku selalu guna bilik ni kalau die ada keje kat JB :)




oklah...itu sahaja nak cerita pada hari ini:)
nak masak pulakk:P
esok dah sekolahh.
nak cooti lagi :P
bai:)

11 comments:

wawa pucca said...

ok upgrade lg rumahnya. hehe
dah tv dan dll

ain kenapa kt tv tu ada lampu2 disebalik dinding.
tak pernah tgk pon sblm ni
apa function dan nama eh

storm rider said...

hehe,upgrade sket2 je wawa..
owh,tu lampu pada kabinet tv/panel tv...nampak pelik eh??

siti shauqi said...

best la baca bab2 rumah ni.. leh dpt idea.. tak sabar nak ada umah sendiri jugak :)

storm rider said...

siti dah beli rumah gakk kan??bile pindahh?:) aku pon suka baca bab-bab rumah ni.sebab memang minat.hehe

Yana Zin said...

nice kitchen..

storm rider said...

tq yana zin:)

as said...

Cantik lampu d ruang tamu td..akak pun tgu rumah siap bln 5 nih..tp smtara nk tgu qc, renovate pe2 lak lpstu, mkin hjg thun la kot officially move out..by d way, thanks share.suka tgk hiasan umah

storm rider said...

thanks:) hiasan biase2 je ni..belum lengkap sepenuhnya deco rumah ni.maklumla br pindah kan..insyaallah ,nk hias skit2:) hehe

apiez ziepa said...

Kat mne beli lampu dining tu..cun r..rm?

ibuzaheenziyad said...

apiez..bwh rm300.xsilap.ade promotion.aluminium..xkarat punye..kalau jenis chrome or besi bleh karat. kat avalon top lamp holding

Didie Kamila said...

Cantik lampu..hiasan rumah pn cantik..:)