Friday, November 23, 2012

first time kena minum air gula

assalamualaikum :)

dah lama belog ni tak berupdate kan?padahal dah cuti sekolah kan.banyak je masa terluang kan?:P
perasaan malas menguasai diri:P
haha



so harini nak update pasal my 2nd pregnancy lahh..
minggu ni my baby dah 32 weeks or dlm kiraan bulan dah 8 bulan dah:)
alhamdulillah, ibu n baby sehat sejahtera. ibu baby lagi lah...makin BAM BAM ;P terutama di bahagian perut,paha dan cik bon bon :P haha. berat pon naik banyakkkkkkkkk:P sampai satu bulan naik 3.5kg.pastu kena bebel ngan nurse.pastu kena minum air gula (sebab berat naik mendadak dalam 1 bulan). haha.padan muka. sape suruh asik buat kek dan makan kek?:P cis.


ni antara 'gula dan lemak' yang aku buat dan MAKAN selepas oven aku dah selamat dibaiki:P hehe.
dengan erti kata lain..ni lah makanan yg aku makan punca berat badan aku naik banyak sejak akhir2 ni:P
ni baru sket aku letak. padahal yg aku dah buat byk lagi dri ni.ada yg tak snap sebab buat bende yg same je. so snap pic sekali je cukupp.


apple blueberry pie

mint oreo cheesecake

durian crepe

creamy and cheesey baked penne

piza roti gardenia yang dah berpuluhkali buat:P

macaroni cheese with white sauce

puding milo oreo

brownise


muffin choc

kek coklat

carrot muffin,my fav!

snowy cheese cake

kek pisang



So, rabu lepas(21/11/12) adalah pengalaman pertama aku minum air gula atau dalam bahasa klinikalnya dipanggil ujian MGTT. masa ngandungkan zaheen dulu, tak pernah kena minum air gula pon..walaupon berat adakalanya satu bulan naik byk.maybe nurse terlepas pandang kot time tu. sebelum kena minum air gula,  aku dah google2 dah tips minum air gula,prosedur minum air gula n etc. buat preparation dulu beb. supaya bersedia mental dan fizikal. haha.

pic ehsan mr google



Appointment minum air gula adalah seawal 8pagi. sebelum tu, malam sebelumnya aku dah kena berpuasa dari jam 10mlm. (tapi kol 12 mlm, minum milo gak sebab lapar:P).masa dah kat klinik.. sampai je turn aku, kena amik darah dulu. utk cek gula dlm darah sebelum minum air gula. ala, cucuk sket je kat hujung jari. pastu baru kena minum air gula (tanpa perisa) . ok, mula2 tgk air gula tu....perghhh..banyak tuu nak kena minum dan habiskan.
lebih kurang banyak ni gak la kena habiskan. pic ehsan mr google.

then, aku teringat ade baca tips dari blogger lain..minum satu or 2 teguk terus supaya tak termuntah or susah nak habiskan air tu. so....Bismillah...alhamdulillah, 2 kali teguk, aku habiskan air tu tanpa fikirkan sangat apa rasa die. taklah teruk sangat rasa air gula tu. haha.(berlagak:P) ade akak yang sebelum aku tu..minum sket2,pastu minum ..muntah,minum..muntah..takot lak aku tgk.  lepas dah minum tu...kena rehat 2 jam,tak boleh makan minum or balik.dok rehat kat klinik je. xdibenarkan gi mana2. so aku lepak2 je lah kat sekitar klinik. 15minit lepas minum...dah start rasa pening2. dan lapar! tahan je lah...sambil bersandar kt kerusi..sambil layan FB..



lepas 2 jam..kena tunggu turn lagi untuk cek darah lepas minum air gula lak....dan...result MGTT aku adalah........
sebelum :4.5 mmo/L.
selepas: 7.8 mmo/L  !!!
 perghh...dah border dah tu. 7.9 mmo/L dah dikira ada diabetes semasa mengandung (GDM).
nasib baikkkkk!!so, nurse nasihatkan aku jaga makan.kurangkan makanan dan minuman manis. baiklah nurse, akan cuba ku usahakan :P



ni jadual kadar gula dalam darah sebelum minum air gula dan selepas minum air gula.
normal gula dalam darah selepas 2 jam minum air gula adalah <7.8 mmo/L. lebih je 7.8 dah dikira ada diebetes.



ok, lepas ni aku berazam aku nak kawal berat badan aku walaupon tengah mengandung. no more baking after this :P (sekali sekala takpe kot...nnt aku gugel resepi kek yg sehat :P haha) berat sekarang pon dah 62kg. padahal baru 8 bulan. dulu masa ngandungkan zaheen...berat terakhir sebelum bersalin adalah 65kg. now,baru masuk 8 month dah 62kg. ok. saya tau saya dah gemok. -_-. berat encik suami lak 59-60kg je. ok jeles. sekian.

4 comments:

Rinah said...

tak pernah lagi minum air gula tue.. hope check up nanti berat tak naik byk, nnti tak pasal2 kena minum air gula gak ;)

Chik Mimi said...

Alhamdulillah ibu n baby sihat
tak pa lepas ni kita kasi diet ketat-ketat hehheeh
sedapnya yg semua kat atas tu
psst yg oreo mint tu x dak resepi ke hehehe

storm rider said...

rinah: kalo jaga makan,insyaallah tak kena minum air gula kot.hehe

chik mimi: boleh,nanti kalo rajin kite upload resepi kt belog ek;))

nadia said...

alaaa, kenapa mesti nadia tertengok gambar makanan malam2 buta T__T stresssss ;p