Wednesday, November 6, 2013

resepi moist chocolate cake yang sedap! inspired by anis choc moist cake.tq for the recipe :)

assalamualaikum..
hari ni nak share resepi kek coklat lembab / choc moist cake dari anis CMC yang popular tu :) 
tq for the recipe:)

ni resepi nya aku CnP dari facebook anisCMC


baru siap masak..yg kene korek tu encik suami punye keje..xsabar2 nak makan:P

lepas dah terbalikkan kek...ni tanpa topping..pun dah sedap sangatt okkkk::)



meh aku taip semula resepi kek anis choc moist tu ..utk rujukan aku jugak ni;)

bahan A:
air
susu pekat
minyak  masak
gula
serbuk koko

*semuanya 1 cawan

bahanB (topping kek):

minyak
susu pekat
serbuk koko

* semuanya 1 cawan

cara buat:

masak bahan A atas api sederhana (masak sampai gula larut).
2 biji telur dipukul asing dalam mangkuk lain kemudian dimasak sekali dgn bahan A
last, masukkan tepung gandum  1 cawan + 1/2 sudu teh baking soda + 1/2 sudu teh double action baking powder. masuk dalam loyang dan kukus...selama 30 minit.

Note: aku xkukus ..tapi bakar..suhu rendah..160-175 depend pd oven..selama 1 jam.

cara buat topping:
 
panaskan 1 cawan minyak masak.masukkan serbuk koko dan susu pekat. kalau pekat sangat..kurangkan serbuk koko atau campur susu full cream..kacau sampai rata..sedia utk ditopping..


selamat mencuba!


3 comments:

diary.juita said...

Salam. Nk tanya.. dlm bahan A tu, nak masak minyak dulu atau air dulu? Sbb minyak dan air xboleh bersatu kan? Dan telur tu nak pukul sampai kembang atau pukul sikit2 je?

Shahrul Andalas said...

Bakar kek tu tetap moist ke

Shahrul Andalas said...

Bakar kek tu tetap moist ke