Friday, December 20, 2013

resepi congo bars yang sedap dan senang! tak reti or malas nak buat? nak order dengan i pun bolehhhh;)


 Congo bars??




 

apa tu??

bak kata bakerella...:-
"They’re cookies. They’re brownies. They’re brookies. Whatever you want to call them they’re good. They combine the taste of a chocolate chip cookie and with the texture of a moist brownie. The best of both worlds." bakerella


pada pendapat aku....
congo bars ni adalah chocolate chips cookies versi brownies. 
and yup, if you are choc chips cookies lover,then u should try this!!!  a must try recipe :)


so..here's the recipe:
credits: mamaleen's

Resepi: Congo Bar

315gm tepung gandum
21/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
150gm mentega
300gm gula perang
3 biji telur A
 1 sudu teh esen vanilla
300gm chocolate chip
100gm hirisan badam.

Loyang 10" x 10" dialas dan digris

Cara:
1. Ayak tepung, baking dan garam. Gaulkan bersama chocolate chip dan hirisan badam. Ketepikan.
2. Satukan mentega dan gula perang, gaul guna spatula hingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu.Gaul rata.
4. Masukkan campuran tepung, kaup balik hingga rata.
5. Tuang dan ratakan dalam loyang. Taburkan hirisan badam.
6. Bakar suhu 170C , masa 30 - 35 minit.

note: kalau nak rasa lebih sedap...sila lah gunakan butter jenis pure butter seperti SCS butter, choc chips dan gula perang yang berkualiti..baru rasa lenih terangkat.!~ tapi harga pon memang terangkat jugak lah kan:P 


memang sedap!






nak order?
pm/whatsapp 0137812223 :)
like Mrs Nawuza Bakery for more details . tq:)


kami juga menyediakan perkhidmatan mengepos congo bars kami.
KLIK SINI UNTUK MAKLUMAT LANJUT :)


18 comments:

ZanIeda said...

aslkm..sis...sy dh try btikut resepi ni.tp bawahnya lembab....xblh nk potong pn..knp ye? tp xdinafikan la rasanya memang sedap...

ibuzaheenziyad said...

lebihkan waktu bakar...lebih 30 minit. pastu test guna cake tester secara menyondong/senget kt bhgn tengah ...kalo masih ada yg lekat maksudnye xmasak lg..so tambah lagi waktu bakar dlm 5-10min...

ibuzaheenziyad said...

lebihkan waktu bakar...lebih 30 minit. pastu test guna cake tester secara menyondong/senget kt bhgn tengah ...kalo masih ada yg lekat maksudnye xmasak lg..so tambah lagi waktu bakar dlm 5-10min...

Pijah Tomeii said...

Salam...thanks sudi kongsi resepi yg sedap ni....nak tahu kalau jual dlm loyang10 x 10 inci berapa harganya dan harga sekeping berapa ye?

Aira Syahirah said...

Salam sis.. butter and brown sugar 2 mixer kan besame yew...

ibuzaheenziyad said...
This comment has been removed by the author.
Fara Dilot said...

Sis.. tayah mesin eh gaul biase2 ngan kekuatan tangan wanita lemah lembut jek ke sis

Rie said...

Oo tak payah pakai mixer ke? Senang resipi ni..hrap sy buat mjadi..trima kaseh sudi share.

fitto said...

Salam...kalau msk guna api atas or bwh ye? Or both? Kipas guna or x ye? 25 minit pertama saye guna api bwh tp mcm x msk atas dan dlm..so another 10 minit saye tukar jd api atas dan bawah...but still no kipas... nmpk cam msk...Bile kuarkn n rasa...rasa cam separuh bhgn atas x manis plus rasa soda... bwh plak warna coklat gelap. .. dan lmbut..xmcm congo bars yg prnh saye mkn.
Nape ye? Sedih plak rasa bile xjd...

Nurul Ain Aisyah said...

Akak...kalau mix mntga dgn gula tu guna mixer...tak pakai spatula..jdi x akak?

suriyana binti rosli (baby) said...

Mentega tu kalau gantikan dngn butter pon ok kan sis

hidayah sahaja said...

esen vanilla letak time mane ea? sebab dalam ingredient ade tp dalam cara2 nak buatnya tak dinyatakan.

Diyana Aris said...

Assalam, akak kalau gula perang tu ganti dgn gula castor putih boleh ke? Tp letak coco powder sikit bg gelap.. boleh ke? Reply asap hehe nk buat

ibuzaheenziyad said...

boleh je:)

Ummi Aishah said...

Assalamualaikum.
Saya dah cuba resepi ni.. sedap tp manis la....
Saya nak minta izin c&p resepi ke blog sawang saya... he he..

qsaz said...

Salam, akak kalo pakai mixer mix mentega + gula perang boleh ke?

Raja Atiqah said...

Salam kak , saya dh cuba resepi akak . And menjadi plus sedap . Heheh manis smue okay . Thanks kak ☺

Leeza Zailan said...

Assalam kak.. Saya dah try resepi akak. Baru je tadi. Tapi saya buat semua half sukatan. Alhamdulillah jadi n sedapp. Tq kak for sharing this recipe hehehe