Monday, July 7, 2014

tips letak edible image atas kek



assalamualaikum
hari ni nak share tips letak edible image atas kek...
nampak macam senang nak letak edible imej kat atas kek...tp kalau xkena gaya nya...edible mudah koyak..dan sebagainya...
** sebelum tu..pastikan topping kek(buttercream/ganache choc dah all set sebelum nk letak edible image (dah sejukkan dalam peti sejuk dahulu..sampai topping dah kaku skit)..
*** pastikan juga permukaan kek adalah rata.
tips nya:
1.masukkan edible image tu dlm peti sejuk(bahagian freezer) sebelum nak deco ...
2.biar die keras jap..(dalam 10minit)..supaya senang nak keluarkan/tarik dari lapik plastik..
3.pastu..sebelum nak letak edible image atas kek..percik sikit air(SIKIT SHJ OK) kat atas kek bahagian nak lekatkan edible image tu,,bagi tujuan lekatkan edible imej atas kek..jgn percik byk sgt air..nnt warna pada edible imej luntur...
4.pastu letakkan edible imej atas kek...adjust perlahan2 kedudukan edible imej (jika tak tidak betul2 tengah kedudukannya) masa edible imej dah lekat pada kek..
good luck! sekian!:)

3 comments:

✿ pink velvet ✿ said...

wahhh teringinnyer.. nanti time b'day anak nak buat ginilah :)

Izwah Ghazali said...

Thanks for the tips..nanti nak cuba..weekend ni nk buat kek sendiri utk birthday anak..jemput singgah blog saya www.vit4health.blogspot.com

suhana satar said...

Tq