iklan

Tuesday, April 26, 2011

resepi roti lapis berdaging with sliced cheese:P wah, panjang betul nama makanan ni:P

Resepi ni aku terjumpa kat mana ntah .dah lama dah aku save, semalam aku br sempat buat.dan hari ni sudah habis:P Sedap!:)



·       


·     
3 biji kentang-potong dadu
1 biji bwg holland-potong dadu
3 ulas bwg putih-hiris nipis
1 sudu besar serbuk kari
daging kisar(1 mangkuk)
garam secukupnya
300ml  susu segar
4 biji telur
15 keping roti
1/4 butter utk menggoreng
cheese (aku guna cheesedale je.6 keping)




Cara-cara

1. panaskan kuali .masukkan butter .pastu masukkan bawang holland+bawang putih kemudian  tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam
2. Satukan Susu+telor+secubit garam
3. Pukul susu+telor+garam hingga sebati
4. Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
5. Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
6. lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
7. Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
8. Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
9. letak topping cheese (sampai menutupi permukaan atas)
10.Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
11. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
12. Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos




p/s: sedap! a must try recipe!:)

resepi kek alunan kasih (butter blueberry flavor) yang sangat sedap !

Actually dah lama nak try buat kek ni. tapi tak sempat2:P minggu lepas baru sempat buat:) dan hasilnya...marveles! tak terlalu manis n rasa blueberry n butter itu sebati.rasa macam cheese cake pon ader .hehe.ni resepinya...aku buat perisa bluberry n resepi aku edit2 dari yang asal..








Bahan:
5 Biji Telur 
250g butter (aku guna jenama pure butter jenama SCS)
2 ½ cwn tepung naik sendiri
1 ½ cwn gula halus 
1 cwn susu ( aku guna susu segar )
1 sudu kecil esen vanilla
3 sudu besar blueberry filling
*Serbuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( warna blueberry)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.

Cara2:
Pukul butter dan gula smpai kembang...
Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
Masukan *esen vanilla, susu …gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..(bila dah masuk tepung...guna low speed ok!)
Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna blueberry dan blueberry filling.dan satu bhgn lagi tak perlu letak ape2…
Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan blueberry..ratakan dlm loyang dan
ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak sampai menutupi lapisan pertama tau.jgn terlalu nipis, nnt taknampak sgt coraknya
Then masukan lapisan kedua..yang tak campur pewarna tu..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…

Bakar lebih kurang 45min..180/175 Degree or ikut oven masing2…


P/s: pastikan oven dah dipanaskan dulu sebelum buat kek ok! :)
p/s lagi: nak lagi sedap..sejukkan kek semalamam pas dah masak supaya rasa die lebih sebati!:)

(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})

Friday, April 22, 2011

kek tak naik, bantat, retak kat tengah, kering...antara masalah kek dan kesilapan ketika membuat kek yang anda perlu tahu :)


pernah tak korang buat kek,pastu kek tu cam tak jadi seperti bantat la, kek retak kt tengah, kat tengah tak masak lagi ?pastu korang pas sekali buat tak jadi terus fed up takde mood nak buat lagi. jangan macam tu:) memang la first time buat tak berapa nak perfect tapi lama2 die perfect.practices make perfect right?:) aku dulu masa mula2 buat kek pon selalu je tak jadi..tapi aku tak pernah putus asa coz aku suka makan kek,buat kek n bagi orang makan kek.haha. kat bawah ni antara kesilapan dan masalah kek dan sebab-sebabnya..hope dapat membantu korang dalam membuat kek yang sedap dan cantek rupa parasnya.hehe


KESILAPAN DAN SEBABNYA:
1. Kek yang kasar dan pecah di tengah
i. Terlalu banyak bahan penaik
ii. Ketuhar terlalu panas
iii. Bahan cecair tidak digaul dengan secukupnya

2. Kek yang nampak berat
i. Bahan penaik tidak mencukupi
ii. Ketuhar terlalu sejuk
iii. Kadar lemak tidak tepat
iv. Lemak menjadi cair semasa diramas ke dalam tepung

3. Kek yang kering
i. Terlalu sedikit cecair yang digunakan
ii. Terlalu banyak bahan penaik
iii. Telur yang diperlukan tidak mencukupi
iv. Dimasak terlalu lama

4. Kek berlubang besar di seluruhnya
i. Lemak tidak digaul dengan secukupnya
ii. Adunan dituangkan ke tin pembakar sedikit sedikit dan banyak memerangkap udara

KEK BESAR NAIK DI TENGAH-TENGAH
1. Kek diletak terlalu tinggi di dalam ketuhar
2. Ketuhar terlalu panas di peringkat awal dan turun suhu sebelum masak
3. Adunan tidak dirata terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar

KEK TIDAK RATA NAIKNYA
1. Kek tidak diletak di tengah ketuhar
2. Terlalu banyak bahan perasa
3. Ketuhar tidak dipanaskan mengikut suhu yang betul sebelum kek masak

KEK BESAR TENGGELAM DI TENGAH

1. Adunan terlalu lembik
2. Terlalu banyak bahan penaik
3. Membuka ketuhar sebelum kek masak
4. Ketuhar terlalu sejuk
5. Tidak cukup masak
6. Bilik dapur berangin

BUAHAN DI DALAM KEK TENGGELAM KE BAWAH
1. Adunan terlalu lembik
2. Buah buahan basah dicampur ke dalam adunan
3. Kek dimasak di dalam ketuhar yang sejuk menyebabkan buahan tenggelam sebelum kek cukup masak

MASALAH KEK KEJU



Kek terbelah tengah / retak

i. Cheese tidak dipukul dengan rata menyebabkan ada ketulan cheese tertinggal di permukaan kek
ii. Telur dipukul terlalu lama hingga menyebabkan kek naik (utk mendapatkan permukaan kek yang
rata seeloknya kek tidak terlalu naik), kek yg naik akan mengecut dan dalam proses penyejukan tersebut akan lebih menyebabkan kek retak sekiranya ada kelihatan retak2 kecil sblm ini - my observation, make sure telur dipukul sekadar meratakan perlahan2....jangan terlalu dipukul.
iii. Suhu tidak boleh terlalu tinggi - memadai sekitar 140-150'C sahaja, jika belum masak tambah masa
sahaja dan berhenti bila tepi2 kek dah nampak set
iv. Teknik bain marie diperlukan supaya kek tidak 'terkejut' dengan udara panas di dalam oven dan dapat menghasilkan kek yang tidak mudah hangus dan lebih lembap



credits: sesedap rase je

Tuesday, April 19, 2011

Alhamdulillah...dah dapat induksi dan dah confirm settle hutang dengan PTPTN :)

alhamdulillah..


dah lama aku setelkan benda alah ni..punya lah payah nak bayar habis / lumpsum dengan PTPTpoo ni...akhirnya...setel gak!!alhamdulillah:)


satu lagi berita gembira ialah...aku dah dapat kursus induksi!! akhirnya...setelah tahun 2009 posting sebagai seorang guru..baru tahun ni dapat..alhamdulillah gak! penting tu induksi.selagi tak gi induksi selagi tu la tak sah jawatan. tak sabar nak sah jawatan . dah sah jawatan.......leh la aku buat DAJAL sket :P ooops..haha.


ok lah....daaaaaaaa:))


p/s: sedang gian nak buat kek yang mencabar. target bulan ini mahu membuat red velvet cake:P malam tadi baru buat hedgehog slice atau nama melayunya....KEK BATIK :P haha..tapi ni resepi version lain n lebih cantik n kemas.pic n resepinya later ok ?? :)


Thursday, April 14, 2011

tugas guru..bukan sekadar 7.30 pagi sehingga 1.30 petang sahaja..jangan ingat tugas seorang guru mudah ye....takde lagi istilah keje cikgu senang, balik tengah hari, petang leh masak jaga anak layan suami bla bla bla

salam semua :) aku terbaca artikel dari facebook oleh Jimmyrose..pasal tugas seorang guru...ni untuk tatapan korang.
baca jangan tak baca:P



1. Menulis rancangan mengajar
2. Menanda kedatangan murid/pelajar
3. Menanda buku kerja murid. 1 murid = 3 buah buku 1 kelas = 45 orang murid Jumlah Buku bagi 1 kelas = 135 Buah buku Seorang guru akan mengajar sekurang-kurangnya 5 kelas > 5 X 135 = 675 Buah buku.
4. Menghadiri/ mengendalikan pelbagai jenis mesyuarat - Mesyuarat JKK sekolah - Mesyuarat Guru - Mesyuarat Sukan - Mesyuarat Panitia seorang guru mungkin ada 2 panitia - Mesyuarat PIBG - Mesyuarat Kelab Guru - Mesyuarat Kokurikulum - Mesyuarat Program lebih dari 6 program anjuran sekolah Hari Guru Maulidur Rasul Maal Hijrah Kemerdekaan Bulan Bahasa Hari Anugerah Sekolah Selamat
 5. Aktiviti kokurikulum, kadang-kadang seorang guru bertanggungjawab terhadap 2 unit - Perjumpaan unit uniform kekadang hadir Sabtu - Perjumpaan permainan tambah untuk pertandingan pulak - Perjumpaan persatuan / kelab - Latihan rumah sukan setiap minggu
6. Menghadiri pelbagai jenis kursus dalaman / luaran
7. Mengisi pelbagai jenis borang. Borang keluar masuk & buku keluar masuk Borang emis / hrmis/ label Buku Hadir Kursus / balik dari kursus Borang Fleksi PMR / SPM Borang kehadiran murid ke kelas fleksi Buku Pemantauan / salah laku murid Buku catatan relief guru Buku tugasan mingguan Laporan mingguan Laporan keceriaan Borang menghantar dan mengambil kertas peperiksaan selepas mengawas peperiksaan Buku Kokurikulum murid Borang permarkahan kokurikulum
7. Menghantar murid ke Klinik
8. Mengisi maklumat murid di dalam file peribadi
9. Menceriakan bilik darjah selalunya duit poket sendiri (SANGAT SETUJU!banyak dah berkorban duit untuk anak murid.tapi ada diorang hargai?mostly TAK!)
10. Menanda kertas peperiksaan dan Mengisi markah ujian/ peperiksaan
11. Mengisi data murid SMM
12. Menangani masalah disiplin murid / pelajar
13. memasukkan data disiplin di dalam e-disiplin
14. Melayani karenah Ibu Bapa / penjaga
15. Mengecat sekolah
16. Membersihkan bilik / stor / bilik khas
17. Menganjurkan program-program wajib (Hari terbuka dsb)
18. Menyiapkan program Head Count (paling tak suke)
19. Melaksanakan pelan tindakan PPD, JPN (seperti KIA2M, etc)
20 Menyiapkan file gerko, persatuan, kelab dan sebagainya
21. Menghantar murid ke pertandingan atau kejohanan (semalam aku baru kena anto budak kadet polis lawan kawat kaki.naik bus lagi ngan budak2.eventnya dari kol7pg-6.30 ptg ok!pastu budak2nya tak dengar cakap sampai keluar kwasan sekolah gi mcD, n jusco-kebetulan sekolah tu dekat ngan jusco.geram btol aku!)
22. Mengendali masalah / kebajikan murid
23. Menunggu semua murid pulang sebelum guru pulang.
24. Mengadakan kelas tambahan, kelas intensif dan sebagainya
25. Menyediakan Bahan Bantu Mengajar (BBM)
26. Berniaga (jualan hari kantin, etc)
27. Menjaga kebajikan murid / ke rumah murid bermasalah
28. Bekerja lebih masa (menyiapkan pentas, backdrop, banner dsb)
29. Menyediakan kertas peperiksaan / ujian
30. Menanda kertas peperiksaan / ujian. 1 subjek 2 paper – 2 2 x 45 = 90 90 x 5 = 450 kertas
31. Perkembangan staf
32. Mengendalikan perhimpunan murid
33. Gotong-royong kadang2 guru perlu bawa semua alatan

* Terdapat lagi tugasan sebagai seorang guru terutama yang ada tugas khas….. tetapi cukuplah sekadar ini untuk nilaian kita bahawasanya tugas seorang guru amatlah berat. Walaupun kita sering menganggap cikgu cuti banyak dan sebagainya. Tetapi hakikatnya tugas seoran guru amatlah berat. Jarang sekali bagi pekerjaan lain membawa balik kerja-kerja pejabat ke rumah, berbanding guru yang terpaksa menanda buku dan menulis rancangan mengajar sehingga lewat malam. Sungguh besar pengorbanan mereka dalam mendidik anak bangsa kita.

SELAMAT BERJUANG SEMUA GURU-GURU HANYA ALLAH SAHAJA YANG DAPAT MEMBALASNYA…..

*thanks Jimmyrose share artikel ni.

p/s: dulu encik suami penah nak jadi cekgu tapi aku halang sebab aku tau beban keje cekgu skang. pas kawen die tgk aku byk keje walaupon dok umah tapi kena buat keje sekolah n etc terus die taknak jadi cikgu n cakap nasib baik die tak jadi cikgu. ok sekian.