Wednesday, November 4, 2009

resepi simple cheesecake yang sedap dan senang

cheesecake ku yang berlapis2





actually dh lame tak wat cheese cake:P dulu2 seblom tunang,stiap kali encek tunang dtg sgmat,msti wat kan cheese kek peberet die, tp sejak dh tunang dh tak wat cheese kek utk die:P so....mggu seblom die dtg aritu...die dh request nk mkn cheese kek,siap pesan soh bli bahan awal2..huhu

him: dh lame xmamam cheese kek...dlu mase seblum tunang ayg slalu watkan,tp pas dah tunang dah xwat lagi stiap kali kte dtg:(
me: huhu...padan muke:p kang pas kawen,kalo nk cheese kek,kte soh syg wat sendiri:P huhu..*ayat kejam*
him:*majuk*
me: lalala:P

hehehe...actually senang je cheesekek yg aku slalu wat tu...no need to bake,juz chill:) ni nk share resepi n cara2 wat simple cheesekek:) actually,resepi ni aku dpt dr sepupu aku,tp telah diolah semule ikut citarasa aku;) hehe

here's the recipe....~
1 bungkus beskut marie
250g cream cheese(jenama philadelphia)-potong kecil2...biar die lembut pd suhu bilek
125g butter(aku gne jenama buttercup je)-potong kecil2...biar die lembut pd suhu bilek
ice cream(perise ape2 je) @ whipping cream
susu pekat manis(secukup rase,takmo manis2 sgt)
susu segar (utk celup beskut marie...so dlm stgh mangkuk dh cukup)-suam(panaskan dlm microwave,tp jgn pns sgt..suam2 kuku je)

cara2...~

1.pukul cream cheese n butter sampai lembut n sebati
2. pastu tambah ice cream and susu pekat manis..secukup rase.try tambah dlm 4sudu dlu...pastu kalo tak cukup,tambah lagi...ikut sesedap rase korang..pukul lg smpai sebati..
3. celup beskut marie dlm susu segar yg dah disuamkan.celup keseluruhan beskot tu,tp jp je,bukan lame2
4.then letak dlm bekas,susun satu2..pastu letak adunan cheese td..pastu ulang balik step 3 n 4 .wat selapis2...lapisan atas sekali mesti lapisan cheese...pastu tutup bekas ngan plastic wrapper...letak kt freezer dlm 2-3 jam...pastu letak kat bhgian chiller dlm 2 jam..pastu dh leh mkn:) tp kek ni mmg kne simpan dlm peti sejuk:) simple je kn?try la wat.confirm jadi!!:) try la wat ngan yg tersayang...romantik gtu:P hehe

p/s: tibe2 nk makan cheesekek pas taip resepi ni..nasib ader baki cheese kek aritu:)

9 comments:

apple dilla said...

ain jgn mkn cheese cake mlm2.
bahaya, nnt gemuk.
hahah.. padahal, aku yg suke mkn kek mlm2.

p/s: ala.. so sweetnye soul majuk. :P

::alwaniamalini:: said...

cik ain....
nak pukul tu kena pukul ngan mesin ke?kita xdela huhuhu..pakai tgn agak2 leh sebati x?huhu

NuRuL AiN said...

dila: aku pon ske mkn kek malam2:)
yup....comel kan kalo lelaki majuk;P huhu..tp majuk manje2 je la comel...majuk btol2...susah nk pujuk:P huhu

wani: pukul gne tgn pon leh...tp kne make sure butter n cream cheese tu dah btol2 lembut,br snang nk pukul gne tgn..leh je sebati.lagipon bukan nk kne pukul smpai kembang n gebu:) try la..nnt nk rase;)

soul krasty said...

tau xde..laki kalo dh majuk...tanpa usaha keras utk memujuk tidak akan berjaya.

dialog tu bkn dialog sebenar ok=p

haha..tp buat cheesekek tu mmg senang..

NuRuL AiN said...

elelele...malu2...dialog sbenar ok:P

::alwaniamalini:: said...

aaa..ok2 cep ain! nnt try hehe :)

ikeyz said...

ehem2..
cam knal je resepi ni~~~
:D

NoorGie said...

sedap nampaknya cheesecake ni :)...nama blog kita sama la...:)

NoorGie said...

sedap nampaknya cheesecake ni :)...nama blog kita sama la...:)