Wednesday, August 11, 2010

resepi buttercake / kek mentega yang sedap dan senang.hanya perlu 5 bahan dan hasilnya....umpphhh!!!~


butter cake yang ummpphh~

nak buat butter cake ni memang senang. rahsia untuk menghasilkan kek butter yang sedap adalah dengan menggunakan PURE BUTTER seperti jenama SCS dan golden churn. dan harganya memang mahal berbanding butter biasa tapi hasilnya marveles:P dan FYI, butter yang selalu kita guna tu..jenama BUTTERCUP tu..bukan pure butter ye..itu hanya lepa susu, bukan pure butter.kalau nak guna gak untuk buat butter cake, kek akan menjadi lebih berminyak dan kurang sedap berbanding guna pure butter.
ok..ni resepinya..:

resepi butter cake:

250g pure butter (aku guna jenama SCS)
250g tepung naik sendiri
200g gula kastor(boleh kurang kan lagi kalau tak suka manis)
4 biji telur
1/2 cawan susu segar

cara2:

*sebelum buat kek..pastikan oven dipanaskan dulu 20 atau 30 min sebelum buat kek.

1.pukul butter+gula sampai kembang,gebu n jadi warna putih(low speed kemudian sederhana kemudian high speed)
2. pastu tambah telur sebiji demi sebiji di selang seli dgn tepung sampai habis.
3. pastu masukkan susu segar.pukul lagi sampai sebati.
4. masukkan dalam loyang...bakar suhu 180 selama 40 minit.


senang kan??cuba lah:) 

**note: butter cake ni lagi sedap kalau simpan dlm peti sejuk semalaman..rasa butter die lagi sebati.macam ada rasa cheese cake pon ade.


p/s : pencuci mulut untuk berbuka puasa hari ni adalah puding roti:) mula mula nak buat donut tapi yis takde.esok la buat donut:)





2 comments:

sue bee said...

Kalau guna tepung gandum tambah ngan serbuk penaik, ok ke??

NuRuL AiN said...

OK, boleh je. sy guna tepung naik sendiri sebab senang dah siap ade serbukk penaik. hhehe