Wednesday, August 4, 2010

resepi chocolate fudge brownies yang sedap dan senang.tak perlu bakar.hanya perlu masuk peti sejuk :)

sebenarnya dah lama aku nak post resepi ni..tapi lupe:P hehe.resepi ni aku dapat dari buku majalah kanak kanak anak buah aku,Najla:P haha.resepi dari majalah kanak kanak tu....mesti lah resepi yang senang nak buat kan?:P hehe..aku dah try buat sekali,sedap!!:) sesuai dijadikan snek ;)

nyam nyam nyam


ni resepinya...

bahan2:

2 coklat masakan(aku guna jenama Van Houten)
1/2 butter (125g)
1/2 cawan susu segar
3 sudu besar madu
1 sudu kecil esen vanila
1 mangkuk mix nuts(walnut,badam,gajus)-Roasted-potong kecil2
10 keping biskut kraker-hancurkan


cara2:

dalam satu periuk,masak choc+butter+milk+madu+vanila esen sampai semua sebati dan mentega cair sepenuhnya.masukkan kacang n biskut kraker.kacau sebati. masukkan dlm bekas.sejukkan dlm peti sejuk. kalau nak makan,keluarkan dari peti sejuk dalam 5 min,pastu baru potong dgn pisau yang telah dipanaskan supaya dapat menghasilkan potongan brownise yang cantik.



senang kan???Selamat mencuba^_^







15 comments:

BumbleBeE said...

Salam, boleh tanya. 2 coklat masakan tu maksudnya 2 bar coklat ke? susu segar guna susu ape yer? Thanks.

NuRuL AiN said...

yup.2 bar choc .susu segar guna susu dutch lady full cream je:) nk try eh?:)

lorongsetia8.com said...

senangnya! tq tq mahu cuba lah

Nur 'Ain Ibrahim said...

hai.. nama saya ain juger...
sgt suker singgah blog u...
byk resepi senang...
thanks a lot yer for all recipes..
nanti letak byk2 lg eh resepi kek... terliuh tgk.. hehe :p

NuRuL AiN said...

lorongsetia8: welcome welcome:) sila cuba sila cuba;) hehe

ain: hye ain;)) thnks sebab suka singgah blog i:) memang i ade nak share resepi yg senang2 lagi tapi tak sempat skang ni..agak bz.maklum la baru dpt baby.hehe.btw, tq sebab sudi inggalkan komen di entry ini:)

mama3A's said...

salam ain
2 bar coklat masakan tu yang saiz besar mana yer.. 250g ker atau berapa? huhu.. sori.. mama mmg suka cari recipe yg simple.. biar senang dh prepare untuk 3A's mama yg suka mengudap.. hehehe..

NuRuL AiN said...

2 bar saiz yg besar tu:))

eLLe Kitchen said...

wah senangnye nk buat...ader beza tak dutch lady fullcream dgn low fat...

NuRuL AiN said...

ala..boleh je guna due2 tu:) yg bezanya..lowfat tu lagi bagus la..sebab kandungan lemak lebih rendah berbanding fullcream..sory lmbt reply ye..tak prasan la ade comment..

Heidy said...

salam.. wahh resepi yang bagus.. nak tanya, kalau takde madu tu tak pe ke?

Crystal Hati said...

wah best nyer gna white coklat leh x? :D

NuRuL AiN said...

heidy: bleh ganti ngan gula or susu pkat manis

crystal: boleh je
:)

Misz Star said...

hi Ain...thanks coz sharing simple resepi..nak tanya..cracker tu u guna cracker pe???ke any cracker...hehehe

budak sempoiy said...

wauooo...memang best la..
banyak sye dapat blaja dari blog anda
thanx,,,

storm rider said...

misz star: i guna any cracker je. tak kesah ape2.

budak sempoi: sama2:))