Thursday, December 15, 2011

progress rumah baru setakat ini..#1

alhamdulillah...progress rumah setakat hari ni(15/12/11) :


1) tinted - done
2) grill - done
3) awning belakang - done




1) Tinted cermin sliding door dan tingkap


Tinted aku amik dgn Mr Chong yang peramah. Nama kedai die Sun Cool Solar Film and Decoration. Alamat No. 9 jalan ros merah 2/11, taman johor jaya, 81100 Johor bahru,Johor. Brand Tinted Film yang digunakan : Sun Cool. Ada warranty 5 tahun. aku amik dwi colour, belah dalam warna blue black dan luar warna silver. Harga tinted termasuk upah pasang untuk satu rumah RM 800. Keje2 pasang tinted ni satu hari je siap .Dalam 2 jam dah siap untuk umah aku la. Mungkin sebab orang pro buat, kalau nak buat sendiri memang 2 3 ari baru siap kot. Tu pon taktau la kemas ke tak:P So, baik upah pro je yg buat ye tak;)

ni dari luar rumah. masa ni tingkap belum dibersihkan lagi.lepas dah bersihkan tingkap,lagi nampak berkilat2

ni dari dalam. time ni pun tingkap belum dibersihkan lagi. tapi masa sebelum pasang tinted tu,org tu dah bersihkan bahagian dalam sebelum pasang tinted.




2) Grill dan awning belakang


Grill dan awning aku amik dari satu kedai yang sama, Ever Metal Works. ni actually belum siap betul sebab ada satu bilik tu, grill belum pasang sebab die salah ukur. tapi kira done 90% la. aku amik jenis Mild steel with powder coating. warna putih. design jalur simple je. total harga grill untuk satu rumah RM 2800 free plate no rumah. awning belakang rumah lak RM 600 untuk 18 kaki x 4 kaki. aku amik warna biru, awning jenis biasa saja..sebab belakang rumah je kan:P kenapa aku pasang awning kat belakang rumah? sebab nanti kalau ujan, air hujan tempias masuk dalam umah ikut bawah pintu belakang. so..terpaksa lah pasang awning. actually mula2 awning takde dalam budget dulu..nak pasang kemudian...tapi disebabkan tempias, maka kami pasang lah itu awning jugak dulu. so total RM 3400..makin bertambah tambah lah $$$$ yang keluar. ka ching ka ching!! grill actually baru start pasang hari ni. tapi aku tak dapat nak tengok sangat diorang buat keje sebab bawak si kecik tu. die meragam je tadi. encik suami tak dapat cuti. pengasuh lak TAKNAK jaga (ni nnt aku cerita kat enrty lain), tu aku kena bawak zaheen. .so tadi aku balik awal, tak tgk abis org tu buat keje. sebab kesian kat zaheen.tapi sebelum balik umah, sempat lagi aku berTutti Frutti ngan Zaheen:P hehe



ni awning belakang rumah

ni gambar petang semalam. encik suami time ni sibuk cuci dan bersihkan tingkap dan pintu. aku n zaheen jadi mandur je:P

simple kan design grill kami...

ni je gambar grill yang aku sempat snap tadi
.


 ok la...last but not least...



sebelum balik tadi...sempat lagi kitorang bertutti frutti :P 


BAI!XD







25 comments:

Aisy Nasiha said...

eh..cam sama je design grill rumah kita !!!

amal said...

besnye ada rumah sendiri.
ermm bes lagi tengok zaheen makan tutti frutti!!

storm rider said...

aisy: same eh? tu la, cina tu ckp zaman sekarang ni mostly semua org nak design simple dan warna putih. dah tak main yang bunga2 punya tu.hehe

amaL: hehe.die nak pegang sendiri ok bekas tutti frutti tu dan hasilnya baju dan mulut die comot:P

Suazli Mt Aznam said...

Salam...saya bru nk msuk umh...nk tnya tinted kt Mr.Wong...ada simpn lg tak contact no. Mr. Wong..

Suazli Mt Aznam said...

Salam...saya bru nk msuk umh...nk tnya tinted kt Mr.Wong...ada simpn lg tak contact no. Mr. Wong..

storm rider said...

mr wong? mr wong takde.mr chong ade:P hehe. ni no die..073518100. no hp die dah ilang lak.no kedai je ader.sorry ye.

Atiqah Rosli said...

simple n kemas grill mcm tu..1 meter persegi dorg charge berapa ye??

storm rider said...

slm atiqah.sorry,ktorg tak tny lak 1 meter persegi die amik brape...die trus bg harga lumpsum n ktorg trus agree sebab harga die offer dh murah gak

yAtt mOzEL said...

salam dear,nak tanya...buat grill kat mane yer tu? Dah google Ever Metal Works tapi tak jumpa...maaf yer...

storm rider said...

ni no die...0177797558 n 0127696446. sory lmbt bls yee

Nur of Life said...

ever metal works ni kt mana ye opis dorg..

storm rider said...

kat seri alam, pasir gudang..

Anonymous said...

ever metal work ni comop0any melayu ker.

storm rider said...

tak.ni company cina

storm rider said...

tak.ni company cina

Anonymous said...

The proceeds where split between, Cancer Research, Mc - Millan Cancer Support and Bart's Hospital East Wing, and dedicated to the memory of David's
natural father Antonio Senezio, who died of cancer in
2007. A Canon Powershot s60 software also comes
either for Microsoft Windows operating software or for
the Mac operating software, so this means whatever operating software you use,
you can be sure that your Canon Powershot s60 digital
camera will work great for you. On the other hand, the Nano worked fine, but after
a couple of hours of steadicam work, my arms were
getting tired.

Here is my web blog ... canon 6d

Anonymous said...

To start with, see if it is possible to sell your car or cars.
This removes mold, dirt, fungi or other debris from
entering the home. Programmable thermostats
are just the latest wave of new technology in the HVAC field.


Also visit my page - nest thermostat review

Anonymous said...

Event kalo u all.nk.cari company melayu... I.bole tlg rekemenkan...di.jamin.puas hati n.harga pon.mmg berbaloi...byk design u all bole pilih k..i suka bile tgok.rumah i dah cantik..jiran2 i pon guna service dr company y same.. Kat area pasir gudang jer.. U all bole laa contact ni. = en.azrul.. "dewa kencana enterprise"... 010-7171782...
(awning,gril,gate,poly,wiring,aircond,DLL)

Anonymous said...

With the introduction of 1080p HD video recording, photographers now have the chance to move into the field of film and experiment with a bevy of large-aperture lenses such as the 50L and 85L.
With so many additional and better features in the canon 5d mark iii camera, it is not surprise that
it is available at a much higher price than the 5DMark III camera.
While recording, you can also change the audio levels
by using the touch wheel, so if the audio is riding a little too high,
you can change on the fly.

Anonymous said...

The recently unveiled samsung galaxy tab looks set to rival the popular Apple
i - Pad. 1 is Samsungs replacement of the original Galaxy Tab
10. "Many eyes will likely be on them to determine if they'll pull the rabbit out with the hat," Enderle mentioned.

Attielya Elliesya said...

0197210805 ryzal..tinted rumah sekitar johor

Attielya Elliesya said...

0197210805 ryzal..tinted rumah sekitar johor

Attielya Elliesya said...

0197210805 ryzal..tinted rumah sekitar johor

Rozaain Mohd said...

Saya ada menjalankan pemasangan tinted di sekitar kl/ selangor dengan tinted frosted dan biasa US kualiti. Boleh PM saya 019-6406282 atau like facebook page kami Project Tint Malaysia.

miss nurirdayu said...

Salam, Ain,
nk tanya, tinted ni ada UV protection x?