Wednesday, March 30, 2011

Giveaway - Saya Nak Rasa Coklat Sweet Cottage


korang nak choc free???


 klik banner ni untuk keterangan lanjut:)



aku tag : encik suami dan ikeyz untuk join giveaway ni:)
tarikh tutup: 31 mac 2011(11.59 pm)



resepi puding jagung yang sedap dan senang :)

resepi ni aku amik dari adik aku, AINI. thanks MOK NI for the recipe:)





nyam3.baru satu hari dah abes setengah bekas:P


ni resepinya:


1 cwn tepung kastard
3 cawan air
1 cwn susu cair
1/2 tin jagung cream corn
2-3 senduk gula

cara buat:

masukkan semua bahan diatas dlm periuk n masak atas api perlahan.kacau sampai pekat.pas dah pekat n mengelegak sket,masukkan dalam bekas pastu sejukkan dalam peti sejuk.
senang kan??

aku buat 2 adunan resepi ni:) dapat satu bekas seperti gambar diatas.


cubalah!!:)






p/s: lately tak sempat nak buat kek or cupcake or kek yang leceh2 or susah2, sempat wat kuih yang senang2 je:P hehe


Tuesday, March 29, 2011

contest muka garang si kecil

ahaha..jom join contest Contest Muka Garang Si Kecil.



 ni lak gambar pertaruhan ku :)


 nama penuh: Nurul Zaheen Binti Mohd Azuwan
nama manja: Zaheen @ Gek Gek :)
tarikh lahir: 16/10/2010


hee..saja suka2:) hope boleh menang :)
.
.
.

p/s: macam nak buat contest sendiri la pulak?ape pendapat korang.sokog tak?hehe


updated
p/s lagi: rupenye ni contest tahun lepas daaaaaaaaaa..sengal:P haha. so.dah confirm kalah lah ni.:P haha

Sunday, March 27, 2011

idea kahwin: cara menggubah hantaran

korang nak tau cara aku menggubah hantaran kahwin aku sendiri?
haha..
aku siap design dalam buku ok:P saje nak share ngan korang..cuba tengok bawah ni..

haha..gile comot:P

mula2 sekali aku decide nak hantaran ape.pastu aku tengok mana2 bekas yang dah sedia ada n boleh guna semula untuk gubahan hantaran (nak jimat kos kan.hehe).pastu aku design dalam buku camne aku nak gubah hantaran tu. part ni korang leh rujuk internet or majalah2 design mana yang korang nak. takpon ikut kreativiti or imiginasi sendiri jek.:) pastu aku decide nak guna ape untuk hias / gubah hantaran tu..riben ke, kain organza ke,manik2 ke.kalau boleh sebelum beli barang2 gubahan tu..korang ukur dulu bekas2 yang korang nak guna sebagai hantaran korang..supaya tak membazir terlebih beli riben, bunga, manik or watsoever yang korang nak guna sebagai barang gubahan hantaran. pastu...dah beli barang semua...dah boleh lah korang start menggubah hantaran sendiri. sangat seronok dan puas hati ok kalau gubah hantaran sendiri. I Loiike:P hehe..ok lah, tu je tips gubahan hantaran yang aku nak share. ok lah, Bye~ :))

Saturday, March 26, 2011

idea kahwin: paperbag yang super jimat. D.I.Y.

 korang korang bakal pengantin mesti lah nak jimat kos kahwin kan?? lagi2 kalau jemputan ramai, n harga paperbag pon sekarang ni mahal. so..ape kata korang buat sendiri je paperbag doorgift untuk majlis korang? guna beg kertas yang biasa guna korang beli goreng pisang panas tu.. beli banyak2, dapat harga murah.harga die jatuh 0.01 sen je sekeping. murah kan???? pastu korang hias la ikut kreativiti sendiri. print nama korang n pasangan n letak riben sket. nah, paperbag yang super jimat SIAP!!! :)





ni aku letak pic paperbag masa wedding member aku Pfa n Ijal..
just untuk bagi idea kat korang..





gune paperbag yang goreng pisang tu je..
kreatif dan yang penting JIMAT!
n korang boleh save banyak duit untuk honeymoon, preparation kawen yang  lain or life selepas kawen.
cubalah !:)




Wednesday, March 23, 2011

contest kucing paling comel

aku telah ditag oleh encik suamiku sendiri untuk join contest kucing paling comel daaaa:P



ni lak pic pertaruhan aku:


nama dia PUTEH. kesayangan aku:) aku manjakan die dari kecik, dah besar terlalu manja la plak:P err...aku tau salah aku:P heee...
amacam?ada can boleh menang x?hehe
ok lah,aku nak tag IKEYZ, ANEM, LYANA

Monday, March 21, 2011

kalau nak copypaste ...letak lah backlink.sekian terima kasih.

oh. itu saje nak ckp kot. nak ckp banyak2 pon tak berapa nak sehat hari ni. MC. dah 4 hari sakit, hopefully esok dah sembuh n dah boleh keje walaupon tak best nak g keje tapi lagi tak best kalau sakit kan?hahahaha

Friday, March 18, 2011

tahniah Mai!! welcome to the club :)



12/3/11
Tahniah Mai!!
u look gorges on that day babe:)
sorry sangat tak dapat datang padahal dah janji sebelum ni nak datang:(

 encik suami la ni..keje half day hari sabtu sekarang;( 
kalau ko dok JB , insyaallah sempat la aku gi wedding ko walaupon encik suami keje ari sabtu:P hehe
so..kitorang sempat gi wedding kawan encik suami di JB sahaja hari tu...

 12/3/11
tahniah jugak kat amira@ nama glemernye masa kat smka dulu..Wewek:P 
sori pic BLUR.padahal photographer berpengalaman yang tolong amikkan pic ni.sengal kan photographer tu?huhu
oh,yang pasangan satu lagi tu pon pengantin baru gak...taniah kat Pfa + Ijal gak:)
yang pasangan baju biru tu perasan cam pengantin baru lagi siap bagi pfa pegangkan zaheen:P heeeeeeeee


ok lah..sabtu ni wedding besfren aku lak...Dya..
serius tahun ni aku tak menang tangan gi jemputan member2 kawen.huhu.



p/s:suke gi wedding member sebab leh jumpa member2 zaman belajar  dulu:P hee :)

Thursday, March 17, 2011

cara pakai selendang / shawl seperti Hana Tajima dan Yuna dan fesyen selendang / tudung terkini ?:)

 Hye Hye Hye..
sekarang ni dah macam In Trend je kan pakai loose style shawl ala-ala Hana Tajima dan Yuna???
Kenal tak siapa Hana Tajima? 

haaa... ni lah die..





cute dan cantek kan die? 
dan die sangat bergaya walaupun berhijab :))
*orang cantik pakai apa pun cantek :) *
seorang UK fashion designer , kacukan japanese+British. Convert islam tahun 2005 dan umur baru 24 tahun! die dah kawen ngan Nibras Hassan...dah kawen ok!:)
gaya die bertudung menjadi ikutan ramai. ni aku nak share video tutorial cara pakai shawl seperti hana tajima dan juga Yuna.







source: stylecovered



nisa menaip
nisa pon ade ajar cara nak pakai inner syria kalau taknak inner tu terlalu melekap dimuka, KLIK SINI



aishah amin
i heart her 'cover the chest' style :)



source: stylecovered





cute bunny ear style by sifarah ;)
wear your hijab in less than 1 minute [sifarahmislina.blogspot.com] from farah khairuddin on Vimeo.





klik juga blog dibawah ini untuk idea gaya selendang dan juga fesyen bertudung ataupun inspirasi berfesyen walaupun berhijab:)

p/s : tak salah bergaya, tapi kena sesuaikan ngan diri sendiri jugak. tak semua fesyen sesuai dengan kita. to play safe, sederhana saja sudah;) hehe
p/s lagi : cara pakai tudung seperti hana tajima ni pon sesuai untuk wedding gak .sweet , stylish and modern yet modest;)

Wednesday, March 16, 2011

5 month of zaheen :)

alhamdulillah...hari ni genap la umur zaheen 5 bulan.:)
ini perkembangan anak dara aku umur 5 bulan:)


-dah pandai telentang selepas meniarap
-suke menyembur,main air liur
-suka guling2.pusing sana.pusing sini.kejap je dah ke lantai.ibu  baru je gi dapur...die dah sampai atas lantai....ade skali tu dah tertumus ke lantai mukanye:( pastu penah gak kepala die terhantuk ngan kaki meja:( dah takleh tinggalkan die sorang2.kena selalu perati.
-dah pandai mengundur-ngundur ke belakang.huhu
-mulut die makin bising. banyak mulut gak die ni.hehe..oh ye, die cam ngah nak blajar bercakap:)
-lupe lak..berat dah 7.1 kg:) semangatkan:) kalau ibu ayah die dukung...kejap je dah penat n sakit belakang..maklum la...ibu n abah die ni..'tulang' aje:P
-dah makin mencabar nk tukarkan pempes die.dah tak reti dok diam die.huhu
-dah pandai marah kalau orang ambil mainan die mase die ngah kusyuk bermain or tak bagi die main or makan benda2 yang tak sepatutnya masuk mulut die:P hehe
-pastu dah pandai panggil or tegur orang kalau die nampak orang lalu2 dekat die:P
-tangan die dah pandai nk capai2 barang kalau dukung die.tangan die tak dok diam.abes semua barang die nak capai.hehe.pandai anak ibu:)
-kalau masa ngah menyusu...kalau dengar bunyi azan or dengar suara orang bercakap..die akan berpaling cari sumber bunyi itu.hehe.






yup..u look just like mommy:)
but...u r just cool like ur daddy dear:)
coz tak kuat nangis cam ibu tapi sangat cool n mudah dijaga like abah die. hehe.

zaheen n ibu:)


ladiess~
tak cukup korum coz MOK NI takde:P hehe
mokni, kite amik pic same2 this weekend ok? 
muah muah muah..love u sisters :)


Tuesday, March 15, 2011

Alhamdulillah...Tahniah Mel! Welcome Aryssa!!:)


Rasenye...masih belum terlambat untuk aku buat post ni untuk Mel :) 
congrats dear:) 
Aryssa sangat comel!!:) 
pipi die leh geng ngan zaheen:) chubby n pipi labuh!!
geram n rasa nak cubit2 n geget je kan? hehe. 
Alhamdulillah, proses deliver u sangat senang:)* boleh la beranak banyak2 pasni:P hehe*
dan yeayy, FAGS dah ada 2 baby. next time giliran wawa,ija n dilla lak:)


lil cutie, Aryssa Qia Sarra
cantik dan sedap nama die;))
.
.
.


actually Mel ada buat entry pasal zaheen sehari selepas zaheen dilahirkan. sangat terharu ok:)
thanks dear:)




anyway, congrats again hot mommy;)
be a gud mom ok:)
im sure you are:)


p/s: Insyaallah cuti sekolah bulan 5 kami akan ke KL untuk melawat Aryssa :)

Saturday, March 12, 2011

tsunami di jepun tahun 2011/ japan's tsunami on 11.3.11...





tanda pangkah adalah pusat gempa bumi iaitu di SENDAI
line merah adalah kawasan yang paling teruk terjejas
line kuning.. dalam keadaan berjaga2


ni video tsunami di jepun tahun 2011..kesian kan..



semoga keadaan di jepun hari ini bertambah baik. insyaallah, amin..


p/s: doakan keselamatan mereka di sana.amin

credits: youtube, hanamemories

Wednesday, March 9, 2011

resepi puding sagu gula melaka tembikai susu yang sangat sedap!!!!serius tak tipu ni:P mak mertua pon puji tau.huhu.




resepi ini tersangat lah sedap wahai kawan kawan sekalian. 5 bintang aku bagi untuk pencuci mulut ini. sangat senang nak buat dan sgt sedap sampai mak mertua aku pon puji n tanya cara buat nya.hehe.

actually,resepi asal dari majalah rasa bulan februari 2011.tapi aku olah ikut selera aku :P

ni resepi asal..aku siap snap lagi pic die untuk korang.


ni resepi versi aku lak...

 bahan2:

sagu-aku guna sagu color hijau..saje ..nak nampak colorful sikit:P
1 tin susu cair*
6 sudu besar gula melaka hancur
1 sudu besar gula pasir*
tembikai susu-separuh(potong dadu)
air secukupnya

cara2:
1.mula2 rebus sagu sampai kembang.guna api sederhana n kacau sampai kembang. sagu ni ikut suka korang nak banyak mana. nak banyak, rebus banyak, nak sikit, rebus la sikit. aku guna lebih kurang 2 cawan sagu, pastu rebus ngan air.air biar lebih takpe..takde sukatan air utk rebus berapa asal air lebih. bila dah kembang,tutup api, masukkan sagu dalam tapis, lalukann bawah air paip, untuk buang kanji nya. pastu baru la letak dalam bekas. pastu masuk peti sejuk.

2. masak bahan yang bertanda * didalam periuk guna api sederhana sampai menggelegak sikit.pastu tutup api.simpan dlm peti sejuk.


3. masak gula melaka hancur ngan 2 sudu besar air. masak sampai gula melaka cair n likat. kejap je masaknya:)

4.  cara makan: mula2 masukkan sagu dalam cawan, pastu masukkan gula melaka pastu baru masukkan susu tembikai susu tadi. lebih sedap dimakan sejuk2.



cubalah:)




Thursday, March 3, 2011

anak beranak pengasuh kena chicken pox

mula2 anak pengasuh yang no 1 kena chikenpox 2 minggu lepas. lepas tu, minggu ni anak yang no 2 lak kena chikenpox. pastu suami die pon jangkin gak. walaupon masa kecik pernah kena,tp doc cakap ade kemungkinan kena balik lagi2 kalau imun rendah sebab ade makan ubat yang ader steroid or perokok. n tadi masa aku ngah jaga exam, kak zana(pengasuh zaheen) msg aku ckp die br blk dr klinik, coz dr suspek die pon kena cikenpox. adoyai...risau aku kat zaheen ok takut die jangkit lak kan. aku dah tak keruan tadi kat sekolah. nasib baik aku dah takde kelas pastu..aku terus mintak kebenaran balik dr pengetua. risau ok. zaheen baby lagi. tapi aku ade baca2 kalau baby yang masih nyusu badan insyaallah takkan jangkit coz antibodi kuat tapi kalau boleh kena elakkan die drpd bersentuh ngan org yang kena ciken pox la kan?




ni info pasal chicken pox atau cacar air dlm bahasa melayunya...:

Cacar air juga dikenali sebagai jintungan atau bertih (mengikut dialek daerah). Ia disebabkan oleh virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan amat mudah berjangkit. Ia berlaku pada semua peringkat umur, biasanya pada kanak-kanak. Ia lebih teruk sekiranya berlaku kepada orang dewasa. Penyebaran adalah melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang dijangkiti. Penyebaran juga berlaku melalui bahan tercemar dengan cairan cacar seperti pada pakaian atau tuala dari penghidap cacar air.


Pengidap cacar air boleh merebakkan virus sehingga 48 jam sebelum ruam timbul dan boleh terus menjangkitkan orang lain sehingga cacar air menjadi kering dan berkeruping.

Tanda dan Gejala

Pengidap cacar air akan mengalami demam dengan bintik-bintik merah pada kulit. Kawasan bintik-bintik merah melibatkan muka, kepala, dada, belakang dan akhirnya seluruh tubuh. Ruam cacar air akan timbul kurang dari 2 minggu selepas jangkitan berlaku.

Bintik-bintik merah yang baru akan mula timbul dalam beberapa hari dan bilangan boleh mencecah ratusan biji dan kemudian membentuk gelembung berisi air. Bila gelembung berisi air pecah ia menjadi kering dan berkeruping. Rasa gatal sederhana atau teruk menyebabkan pesakit akan menggaru dan akhirnya menyebabkan parut.

Gejala lain ialah sakit perut, tiada selera makan, sakit kepala, rasa tidak selesa, letih dan terganggu. Penghidap juga ada batuk ringan, hidung berair 2 hari sebelum bintik-bintik merah timbul.

btw, ibu mengandung n baby dalam kandungan pon boleh jangkit tau!! cube baca kat bawah ni:

Komplikasi

Ruam atau cacar air akan berkurangan dalam jangka masa 2 minggu dan biasanya tiada komplikasi. Adakala penyakit boleh jadi teruk walaupun pada kanak-kanak yang sihat dan mengakibatkan komplikasi teruk termasuklah kematian. Kumpulan berisiko untuk jangkitan serta mendapat komplikasi teruk:

* Bayi baru lahir, yang mana ibu tidak penah mengidap cacar air atau pelalian cacar air
* Ibu mengandung menyebabkan kesan pada bayi dalam kandungan seperti tak cukup berat dan kecacatan anggota boleh berlaku. Sekiranya ibu mengidap cacar air seminggu sebelum kelahiran, ia boleh menyebabkan jangkitan serius serta membahayakan nyawa pada bayi
* Orang yang lemah atau kurang daya tahan akibat penyakit lain seperti HIV, barah sumsum tulang (leukemia) dan pesakit kanser dalam rawatan kemoterapi. Orang yang mengambil steroid berpanjangan pesakit asma dan sindrom nefrotik
* Penghidap sakit radangan kulit (inflammation eczema)

Komplikasi akibat cacar air :

* Jangkitan kulit - menjadi lebam merah, bengkak dan sakit
* Dehidrasi akibat muntah berterusan atau tidak minum air. Tanda dehidrasi ialah kurang kencing, mulut kering dan dahaga
* Kerosakan otak akibat keradangan otak. Tanda-tanda radang otak ialah sakit kepala teruk, keliru, mudah marah, leher keras dan belakang mengeras serta tidak sedarkan diri
* Radang sendi - sendi menjadi sakit, kejang dan bengkak
* Jangkitan paru-paru (pneumonia)- tanda-tanda seperti batuk, susah bernafas, pernafasan berbunyi (wheezing) dan sakit dada.

cikenpox.









Tuesday, March 1, 2011

4 month of Zaheen :)

Entry ini agak lambat ditulis. yelar...zaheen dah masuk 4 bulan masa 16/2/2011..ni dah bulan mac.bulan ni zaheen dah 5 bulan:)) jap je kan:))


ok2..nak cite perkembangan anak dara aku masa dah umur 4 bulan :


1. dah expert meniarap. kejap2 je nak meniarap. pastu masa meniarap die dah pandai angkat2 bontot n nak capai barang kat depan die
2. suke main ngan kaki die n suke nak makan ibu jari kaki die.comels ok :)
3. dah pandai buat suara ngada2 :P
4. dah pandai pegang mainan / toys die pastu nak masuk mulut die. kuat die genggam.kadang2 tido pon sambil pegang mainan:) pastu aku perasan die dah pandai pass mainan dari tangan kanan ke tgn kiri or kiri ke kanan:)
5. aku perasan die suke tgk upin n ipin. sampai tergelak die tengok.haha.comellllllllllllll
6. skang ni dah boleh bwk die gi shopping. die dah suke dok dlm stroller n tidur jer dlm stroller. kalau bgn, susukan die pastu lama2 pastu die tidur:)

7. suke gigit2:P



ni pic zaheen yang terbaru :)

 berkerut:P
abaikan baju2 yang tak berlipat kat dlm bakul tu:P

 makan kaki:P

 geget2 :P

 err..lapo sebab ibu die asik ngadap laptop:P

ni kalo dah penat main:)
hehe. ok la, tu je update terbaru zaheen:))