Friday, January 17, 2014

my home deco 2013 :)



 assalamualaikum...
dah lama tak citer pasal dekorasi rumah...
asyik citer pasal resepi je kan..
so arini nak share sikit pasal deko rumah ku tahun 2013..
dah masuk 2014 dah pon..
baru nak citer kan:P
huhu



aku bukan la terror or pandai sangat menghias rumah.
tapi aku sangat suke kemas rumah, suke rumah nampak cantik, suke rumah bersih, suke bersihkan rumah, suka rumah tersusun. aku memang jenis macam tu. walaupon penat, mmg aku akan kemas rumah setiap hari walaupon anak2 akan sepahkan rumah tapi lepas tu tangan aku gatal kemas dan bersihkan semula walaupon satu hari 4-5 kali kemas sebab aku mmg tak suke nampak rumah sepah or aku akan pening kepala ,sakit kepala or naik angin tengok rumah sepah.hahaha.panjang aku explain:P



tahun 2012..deko rumah aku ..aku penah share kat blog..klik sini..
so thn 2013..ade la sikit penambahbaikan walaupon tak banyak..tapi nak share juga utk kenangan ku...


 hallway
  hallway rumah aku kecik je..adelah sekangkang kera:P haha...



nampak tak kesenkangkangan kera itu?:P haha
aku letak rak kasut jenis tinggi...dan tempat sangkut beg dan baju/tudung..

memang nak buat hallway...sebab selalu suami pakai jaket kerja..kalau balik mesti letak kat  mana2 jaket die tu,,..so ade hallway kat situ..leh la sangkut baju kat situ je..


ade letak cermin gak kat situ..boleh cermin diri sebelum keluar rumah:P




ruang tamu



ruangtamu ruamh aku takde perubahan sangat dari tahun 2012..cuma tambah frame kufi ..langsir sume tak tukar pun...rumah pon cat asal pemaju je...aku mmg nak kekalkan putih sebab nak nampak efek luas..yelar..rumah aku kecik je...18x60 je...



ruang makan

ruang makan pon takde perubahan sangat.cuma tambah frame kat bahagian dinding....aku lupe nak snap bahagian ruang makan tp ni ade gambar bahagian ruang tamu aku yang bersambung dgn dining hall ..



aku beli frame holder kat ikea...pastu letak frame2 kat situ...simpe aje..





dapur 



tak banyak perubahan seperti tahun 2012..klik  sini... .cuma ada tambah rak ikea kat bahagian masak..pan nak beli bekas2 botol kaca utk spices sama sume seragam..tapi tak beli2 lagi,...so guna apa yg ade shj dulu:P


 
 




 bilik zaheen
bilik zaheen ade perubahan besar sikit berbanding tahun 2012. hehe..walaupon zaheen tak tidur kat bilik die..tapi kitorg slalu gak lepak kat bilik zaheen..biasanya aktiviti painting buat dlm bilik zaheen  ;) bilik zaheen memang aku hias colorful gitu;P





 





bilik bawah/bilik tetamu 

keluasan bilik kecil je..so guna katil bujang je utk jimat ruang :)



bilik tetamu atas/bilik komputer
bilik ni dah selamat kne conteng guna marker oleh zaheen. -_- good job anak.gud job:P


nmpak x kesan conteng ituu?:P



master bedroom
master bedroom pon xbesar sangat.so kene pandai bijak susun supaya nampak luas sikit:P dah la aku guna katil size king..banyak gak amik ruang.




aku punye wardrobe kecik je.kongsi laki bini lagi baju kami.hehe.pastu tepi wardrobe tu aku tambah tempat peyangkut baju .beli kat ikea. die boleh adjust panjang die. so aku gantung sebahagian baju kurung n baju melayu suami kat situ.


hakikat rumah bila dah ada anak


hakikat 1: ade ruangan buai kat area bawah tangga.kalau ikutkan aku mmg tak nak guna buai n taknak letak buai langsung kat umah..tapi berjaya sampai ziyad umur 9 bulan je kot.pastu aku mengalah pasang buai gak kt rumah sbb ziyad dah terbiasa tdo kat buai kt rumah pengasuh. n bahagian bawah tangga mmg aku buat area permainan anak. ade play yard dan sebahagian toys kat situ. play yard yg wane putih tu aku guna utk emergency if aku nak ke toilet ke ape ke...kena letak ziyad dlm tu jap. kalau tak....merayap die pegi.










hakikat 2: bila anak dah pandai menyonteng ke dinding rumah,haha. ni antara lukisan terbesar zaheen pernah lukis kat dinding rumah. haha. aku nampak macam bentuk POU, tapi bila tanya zaheen, die kata die lukis angry bird:P haha





oklah,itu shj sharing home deco utk hari ni :) ade cadangan penambahbaikan boleh komen;) hehe.











1 comment:

nurin khairi said...

salam kenal. ni la hakikat ada anak.. sofa kami pun kena conteng dek anak..huu