iklan

Tuesday, July 9, 2019

Pray For Pasir Gudang Part 2


AHAD, 14 JULAI 2019.
LAPORAN POLIS BERAMAI RAMAI.
IPD SERI ALAM,MASAI.
2.30 PETANG.

PANGGILAN SEMUA IBU BAPA MANGSA DAN SEMUA MANGSA-MANGSA PENCEMARAN UDARA PASIR GUDANG 2019 UNTUK HADIRKAN DIRI BERAMAI-RAMAI KE IPD SERI ALAM, MASAI PADA AHAD 14 JULAI 2019.
.
.
.
kalau tak, kes ini akan dipandang sepi dan kemudiannya hilang begitu saja. 
kita semua warga pasir gudang akhirnya nanti  tidak dapat pembelaan yang sewajarnya.
.
.
tadi sempat tengok rancangan SILA DUDUK, JANGAN LARI.. di saluran TV al-hijrah yang bertajuk..'Pencemaran Pasir Gudang: Pisang Berbuah Dua Kali?'
menarik dengar..antara yang penting yg dapat sy ringkaskan:1) oleh: Idham wazir (ayah Irfan wafi-mangsa pencemaran pasir gudang)

"tutup kilang sementara, dialoglah bersama mangsa/penduduk..merekalah pengundi /dalam handphone saya banyak gambar-gambar hidung berdarah, muntah darah  yg dihantar oleh mangsa pencemaran"

2) oleh Prof Azhar (Pakar Kimia UM)

"Penguatkuasaan kilang yang bermasalah"

3) olehYB Hassan (Parlimen Pasir Gudang)

" Tutup kilang sementara"
.
.
Harap kes pencemaran pasir gudang ini dipandang SERIUS kerana kesannya pada jangka masa yg panjang akibat bahan kimia ini...adalah Kanser. nauzubillah...minta dijauhkan. :( boleh tengok gambar yg saya ambil daripada FB Public Health Malaysia.
.
.
.
Memang seharusnya kita semua warga pasir gudang buat laporan polis.
tengoklah kesannya. KITA JUGA YANG AKAN MENANGGUNGNYA SENDIRI JIKA TIADA TINDAKAN DRASTIK DILAKUKAN OLEH PIHAK YANG BERTANGGUNGJAWAB!
.
.
Sekian, selamat malam.

.
.