Friday, July 30, 2010

Jom shopping barang baby! checklist barang keperluan bayi( newborn baby checklist) dan barang keperluan bersalin (labor and delivery checklist)

Tak sabarnye nak beli barang baby!oh,i just cant wait:) excited!!:) barang-barang baby akan dibeli sikit demi sikit bermula hujung minggu ini:P hehe.mula-mula mesti lah beli yang penting-penting dulu:) hee..so nak beli ape ye??meh aku senaraikan barang-barang keperluan baby dan barang keperluan bersalin dan apa yang perlu ada dalam beg sebelum masuk hospital ye??so...check it out babes..eh silap,mommy to be~~ :D


BARANG ASAS KEPERLUAN BAYI
1) Bakul Pakaian Bayi
2) Baju Lengan Panjang
3) Baju Lengan Pendek
4) Seluar Panjang
5) Seluar Pendek
6) Rompers
7) Barut
8) Bedung
9) Pampers (New Born)
10) Mitten Booties
11) Tuala Kecil 
12) Topi Kepala
13) Berus Botol
14) Baby Bip
15) Diaper Bag
16) Alas Getah Bayi
17) Tilam Bayi 
18) Bantal Bayi
19) Selimut /selimut bertopi
20) Kelambu

**Nota (nasihat dari org yang dah berpengalaman):

Beli baju Size 14 adalahlebih bagus, boleh pakai lama. lebih selesa. Mudah untuk bapa pakaikan baju bayi.Kemudian, jika bayi anda membesar dengan cepat, pakaian yang bersaiz 3-6 bulan atau 6-12 bulan, boleh digunakan terus. Biasanya pakaian bersaiz ‘newborn’ hanya boleh digunakan dalam masa yang singkat sahaja.  Kalau nak beli size NEWBORN atau Size 12, beli 2-3 helai sahaja untuk hari-hari terawal.
Dari segi barut perut bayi pula, yang bertampal lebih senang untuk dipakaikan lebih-lebih lagi jika bayi jenis kuat menangis.

BARANG MANDIAN BAYI

1) Bakul Barang Mandian
2) Baby Bath
3) Baby Shampoo
4) Baby Powder
5) Baby Wipes
6) Kapas Kecil 
7) Tab Mandian Bayi

HEALTH CARE

1) Bakul Barangan Grooming &Health Care
2) Minyak Yuyi Cap Limau
3) Vicks
4) Gunting Kecil
5) Pemotong Kuku
6) Baby Lotion
7) Baby Oil
8) Krim Lampin
9) Sikat / Berus Rambut
10) Cotton Bud

BARANGAN BREASTFEEDING

1) Breast Pump Set
2) Cooler Bag Set
3) Warmer (tempat menyimpan botol susu yang dah bancuh)
4) Sterilizer 
5) Botol Susu
6) Storage Bottle
8) Nursing Cover
9) Nursing Bra
10) Breast Pad
11) Puting

**Note:

Puting Botol Susu

Size S – 0 – 3 bulan
Size M – 3 – 6 bulan
Size L – 6 – 12 bulan
Size XL – 12 bulan ke atas
Puting X – 6 bulan ke atas (tak tumpah)



BARANGAN ASAS UNTUK IBU

1) Set Selepas Bersalin
2) Bengkung
3) Baju Sejuk
4) Tungku Moden
5) Selipar
6) Kain Batik
7) Pad (Extra Long)
8) stokin
9) minyak urut


Beg Hospital Emak
1. Buku Rawatan Merah - LAST MINUTE
2. Kad Pengenalan - LAST MINUTE
3. Guarantee Letter - LAST MINUTE
4. Telefon Bimbit - LAST MINUTE
5. Kamera - LAST MINUTE
6. Baju / T-Shirt
7. Kain Batik
8. Tudung / Skaf
9. Stoking
10. Baju Dalam / Seluar Dalam
11. Tuala Muka
12. Peralatan Mandi
13. Tuala Mandi
14. Bedak
15. Sikat
16. Maternity Pad
17. Pad Biasa
18. Breast Pad
19. Baju Sejuk
20. Selipar
21. Beg Plastik Baju Kotor
22. Minyak Angin / Urut
23. Beg Pakaian
24. Getah rambut
25. Disposable panties (1set)
**Note:
jangan lupa bawa baju yang akan digunakan untuk pulang ke rumah(bawak la yang lawo sket..and pilih yang longgar dan butang di depan -Mudah Untuk Menyusukan Bayi)


Bakul Hospital Emak
1. Air Selusuh
2. Air Zam-Zam
3. Makanan / Minuman( biskut/roti/milo segera)
4. Termos Panas
5. Majalah / Buku / Al-Quran
6. Tisu
7. Bakul

**Nota : Selepas tempoh berpantang, perubahan hormon akan menyebabkan ibu keguguran rambut dengan teruk. Selsun Blue mampu merawat kulit kepala yang bermasalah, memberi ‘kekuatan’ dan membantu masalah rambut seperti gatal kulit kepala, kelemumur, keguguran rambut. so, mesti potong rambut dan mengawal serta menjaga rambut dengan betul

Beg Hospital Anak
1. Pampers New Born
2. Baju Siang / Malam
3. Seluar Siang / Malam
4. Mitten & Booties
5. Bedung
6. Barut
7. Topi 
8. Selimut
9. Tuala Mandi Baby 
10. Tuala Muka 
11. Baby Wipes 
12. Baby Bath 
13. Baby Shampoo
14. Baby Powder 
15. Baby Lotion
16. Baby Oil
17. Minyak Yuyi 
18. Vicks 
19. Minyak Telon
20. Diaper Beg


KELENGKAPAN LAIN
1.Kereta Sorong Bayi/stroller
2.Tempat Duduk Bayi Di Kereta
3.Bag bayi (Kecil) untuk diapers dan 1 helai baju, sekadar keluar 2-3 jam. Jenis Tote lebih praktikal dan sesuai.
4.Bag bayi (Large) untuk keluar lebih lama, bermalam
5.Tiub Menyedut Hingus / Nasal Aspirator
6.Set Ketip Kuku Bayi
7.Sikat / Berus Rambut Lembut Bayi
8.Musical Toys / Music Box Utk lenakan bayi


ok.itu je:P mak aihh...banyak kan?so bakal2 ibu,sila simpan duit dari sekarang untuk beli barang baby yek:P

9 comments:

velasrizal said...

mmg byk kena beli nih..

Pendidikan Percuma Untuk Kakitangan Kerajaan ?

Syima Emi said...

wah ain...byk nyeeeee.... huhu

mawar said...

bgs la ain .. sng utk bkl2 ibu .. sume dh listed .. kna smpn nie utk mse dpn..

Ma Baby Boo said...

huish...jumpe jgk list...da 8 bulan, baru terkial2 nk beli2 barang..mcm tak sangka cpt masa berlalu...

byk2 thnks utk list ni...sepantas kilat nk print..heheheh....

(^^,)

NuRuL AiN said...

hehe.u r the most welcome:) im glad that i can help u:) rajin2 la singgah blog i:)

Ayda said...

Hi, those lists are so helpful! Thanks..

NuRuL AiN said...

hi ayda, u r the most welcome:)

Shafiza's said...

Thanks 4 the helful info..

amal said...

ainnnn.. wani copy yeee :D