Wednesday, July 21, 2010

week 29 pregnancy and i feel very BIG right now :P adakah kembar??

wahhh...cuba korang tengok sket kat weekly pregnancy calendar aku...

YOU ARE 29 WEEKS PREGNANT 
Baby's now the size of a squash!! 

tapi aku rasa perut aku macam lebih besar daripada squash je:P
haha
 aku pon dah makin gemoks.12kg naik ok.tapi takpe...demi baby tersayang...yang penting baby sehat.tapi yang pasti,pas bersalin,aku akan pastikan aku kembali slim n muat untuk pakai balik kebaya kebaya ku yang telah lama ku tinggalkan.haha.

btw,ramai member aku tegur perut aku besar...dah macam 8 bulan.padahal baru nak masuk 7 bulan.
adakah kembar??:P
memang aku ada keturunan kembar pon..
tapi aku scan nampak satu je...aku scan 2D je la stakat ni.belum yang scan 3D lagi.
member cakap,die dulu dah 5 6 bulan scan 2D memang nampak sorang je..tapi bila scan 3D baru nampak ada dua.wah...nak kena scan 3D or 4D ni.tapi mahal la:P 
mak aku dulu pon scan nampak ader sorang sekali keluar ada dua.hehe.


btw,semalam aku check up..and guess what.berat aku sekarang dah 57kg ye wahai tuan2 dan puan2 sekalian:P dan jumlah berat badan aku naik adalah 12kg.wah wah wah...adakah sebab aku kuat makan sekarang atau baby yang makin besar ?tapi berat baby masa scan hari tu baru 978g..:P 
member aku kat sekolah yang pregnant gak,tapi die pregnant 7 bulan baru baik 5kg jek.n die muat lagi pakai baju kurung moden walaupon dah 7 bulan. aku??baju kurung moden,kebaya dah lama disimpan rapi didalam almari ok:P 


tapi ada good news gak masa check up semalam. HB aku dah normal,di tahap selamat..11g :) sebelum2 ni mesti 10g dan kebawah.hope akan terus berkekalan sampai aku bersalin nanti.aminn:))

.
.
.

ok,jom tengok apa kata babycenter untuk 29 weeks pregnancy



"Your baby now weighs about 2 1/2 pounds and is a tad over 15 inches long from head to heel. His muscles and lungs are continuing to mature, and his head is growing bigger to make room for his developing brain. To meet his increasing nutritional demands, you'll need plenty of protein, vitamins C, folic acid, and iron. And because his bones are soaking up lots of calcium, be sure to drink your milk (or find another good source of calcium, such as cheese, yogurt, or enriched orange juice). This trimester, about 250 milligrams of calcium are deposited in your baby's hardening skeleton each day." (babycenter)-dun worry,aku memang jenis kuat minum susu dan selalu makan cheesekek masa preggy ni.patot berat aku naik byk kot?hehe
 .
.
.
dan apa pula kata prenatal health kepada aku si ibu mengandung aka mak buyung pada kehamilan 29 minggu?

Likely you are settling in nicely to your pregnancy and beginning to prepare yourself for the birth of the your baby. Unfortunately, along with Week 29 and this last trimester of pregnancy, can also come plenty of discomforts such as heartburn, insomnia and leg cramps. If you notice you are having frequent leg cramps, it might be due to having a lack of calcium in your diet. Calcium-rich foods include cottage cheese, yogurt, salmon, tofu, collard or mustard greens. Be sure to look over more healthy eating ideas in our entire nutrition series.(prenatalhealth) - ok.memang aku makin susah nak tidur sekarang,.tak lena.malam tadi memang aku tak boleh tidur.cian encik suami,die pon tak boleh tidur bila aku tak boleh tidur:( dan kaki memang mudah cramp sekarang:(


.
.
btw, aku dah kena beli barangan baby dari sekarang.coz ada kemungkinan ibu mengandung boleh bersalin awal kan.so nurse cakap kena beli dan prepare barang (letak dalam beg n simpan dalam bonet kereta ) dari sekarang,just in case. 
 
 
P/S: tak sabar nak shopping barang baby!:))

4 comments:

maisara my said...

likey.....jg bby elok2 ain!!!...aku plak teruja lbh nih.....hehehe

Danny Neza said...

salam, ala biasala tu dear..
preggy time kita ngan org lain x sma..stgh org badan naik cap apam, tp mkn x brselera manapun..stgh org plak mkn mcm2 tp peyut kecik jer..hihihi..anyway, take a gud care n bykkan rehat k..

laila said...

kaki cramp?..letak bantal bawah betis time tido..search more.take care bini wan!

apple dilla said...

mmg mmg
perut awk nampak besarrr sgt
hehehe..

slow slow beli brg baby,ain
nnt tak dela kelam kabut sgt :)