Friday, February 17, 2012

plaster ceiling atau cornice?

Ok,hari ni ada mood nak cakap pasal rumah baru. sebab ramai yang personal msg,email aku dan tanya...so..aku nak share pengalamanku setelkan urusan2 wiring,grill,plaster ceiling, table top,kitchen cabinet n etc sebelum masuk rumah baru..:)


 
Hari ni nak cakap pasal plaster ceiling. Antara plaster ceiling dengan cornice, kami pilih pasang plaster ceiling untuk rumah baru kami. sebab aku suka design yang simple dan moden. Kalau cornice, design die banyak bunga2. serabut dan akan menyebabkan ilusi ruang lebih sempit .tu pada pendapat aku lah. hehe. dan cornis ni biasanya menjadi pilihan org2 yang lebih tua.:P hehe...


So,mula2 sekali....korang belek2 lah majalah hiasan dalaman atau google design2 plaster ceiling. pilihlah design yang berkenan di hati dan ikut kemampuan juga bajet:P dan pastikan juga design yang dipilih 'kena' dengan tema atau konsep rumah:P


pastu,korang dah boleh survey-survey kontraktor yang boleh buat design yang korang nak. dah survey kontraktor cina tu, pastu bolehlah pilih kontraktor yg the best among the best dan deal harga:P macam aku...aku pilih VICKY.  pada pendapat aku, pekerja cina die buat plaster ceiling cantik dan kemas. recomended :)






Actually sebelum pasang plaster ceiling, keje2 wiring kena dah settle dulu baru boleh pasang plaster ceiling / cornis.


keje2 wiring


bila wiring dah settle, baru boleh start keje2 buat plaster ceiling. mula2 diorang akan ukur2 dan pasang rangka.




kerja2 membuat rangka / tulang plaster ceiling .

Dah siap pasang rangka, baru lah pasang plaster siling tu dan gam2 bahagian sambungan dan plaster lagi sampai kemas.



sedang touch up ape yang patut.
 Pastu kena tunggu plaster ceiling kering dalam 1-2 hari kot. dah kering, baru boleh cat plaster ceiling tu. dah siap cat, baru boleh pasang lampu downlight,kipas n etc. :)



ni hasil yang dah siap.
[update pic rumah hasil plaster ceiling yg dah siap : klik here}
simple kan design plaster siling umah kami.
yang ada macam bentuk kotak tu adalah jenis L-box tapi tak buat L box jenis yang ada 'longkang' .sebab kalau yang jenis longkang tu nanti akan kumpul habuk kat situ. paham tak maksud aku yang jenis longkang tu? contoh seperti pic dibawah..



design camni ada ruang antara siling dan plaster ceiling. biasanya design camni akan kumpul habuk. ni yang aku baca2 la.


ok. Tips aku: kalau dah berkenan dengan design plaster ceiling yang korang survey2 tu, gunting atau print gambar design tu dan tunjukkan kepada kontraktor dan minta die kepilkan design tu pada resit die. die takkan ingat kalau ko setakat tunjuk dan cakap je ape yang ko nak sebab die ada banyak lagi customer lain. pastu...kena curi masa tgk keje2 diorang. aku dulu setiap kali balik sekolah mesti tengok dan pantau diorang buat keje.




so far aku berpuas hati ngan hasil kerja die. untuk yang tanya harga,..
RM2150 untuk plaster ceiling ruang tamu (L-box),dining room,dapur (tambah L-box untuk cover ducting hood dapur) dan ruang depan tangga dan rm400 untuk cat plaster siling. total RM2550..


oklah, tu je pasal plaster siling. takde idea dah. kalau nak tanya ape2, boleh tanya:) bye!:)



[updated]: disebabkan ramai yang mintak no kontraktor ni....saya bagi no die kat sini je lah...
VICKY : 0127404383
JB & Pasir gudang 


updated: Klik sini untuk deco rumahku yang terkini

60 comments:

azila said...

mmg sgt cantik rumah ni...:)

Afiah Isa said...

Kalo ada plan nak pasang kabinet sampai siling, so patut pasang plaster ceiling dulu ke kemudian? Kalo nak mengecat dinding bagai, bila pulak patut buat? Tq

storm rider said...

afiah: kalau nak pasang kabinet ampai siling,better pasang plaster ceiling dulu. kalau buat kemudian,leceh pulak nanti. saya cat dinding bile dah setel semua renovation,pasang table top,plaster ceiling n etc.

Afiah Isa said...

Ok, thanks for the info!:)) berguna sgt

mamaqari said...

klu x keberatan bule share x contractor dan cost utk pemasangan pc ni....mamaqari@gmail.com

storm rider said...
This comment has been removed by the author.
Atia Adina said...

wow...cantik2...

storm rider said...

atia: thanks:)

Shafiza's said...

Slm, Plaster syiling nampak kemas & cantik, harga upah pun macam murah. Blh sy dapatkan no contact kontractor yg bt plaster syiling, coz tgh duk mencari tukang yg pandai buat & kemas. hp: 0193353616

storm rider said...

shafieza: ws.awak dok area mane ek.sbb kontraktor ni area JB ...

Shafiza's said...

Loor JB ingatkan Klang Valley area, sedeyyy :(... xpela thanks alot..

NAFAS ILMU said...

salam,nak tanya..
tinggi siling asal berapa kaki?
bila dan siap plaster jd berapa kaki? nampak mcm dah jd rendah sgt...

gaban said...

Berapa rm upah hbs buat wiring? Plaster syiling berapa lak upah rm?

storm rider said...

KOS PLASTER CEILING: RM2150 untuk plaster ceiling ruang tamu (L-box),dining room,dapur (tambah L-box untuk cover ducting hood dapur) dan ruang depan tangga dan rm400 untuk cat plaster siling. total RM2550..

KOS WIRING: lebih kurang rm3200 utk satu umah

IDAZS said...

salam kenal, kalau tak keberatan boleh tak sharekan contact no kantraktor tu. emel saya sweetgaban@gmail.com.

tq :)

storm rider said...

slm knal. ni GABAN yang ader komen tny wiring n plaster siling tu eh?btw,nk ingtkn..kontraktor ni kat area JB tau..bukan kl. btw,nk no kontraktor wiring or plastrceiling?

no name said...

email sy jugak..
cmne nk contract contractor tuh..
kyleferdy@gmail.com..
tq

Unknown said...

emailkan sy no tel contraktor ni?sy area jb gak ni.. thank

aishahasis@yahoo.com

fadlan said...

Salam boleh share info kontraktor fadlanshah@gmail.com

Anonymous said...

hi
good day to you

mind to share the contractor number:
slipknotsr@hotmail.com

Jee said...

Hi! Mohon di emailkan kpd saya.jee.zila@gmail.com

TQ

khairul fitri said...

email kontraktor no boleh x mkf.fitri@gmail.com

galaxie said...

Hi. Wiring rm3200 tu termasuk utk point aircond n shower ke?

storm rider said...

yup.include .2 point aicond n 2 point shower

Zuriana Azreen Roslee said...

salam... boleh share contact details contractor utk plaster ceiling ni? saya dari JB area. email saya zureen_lee@yahoo.com atau zurianaazreen@gmail.com thanks. btw, your house cantik la.

Anonymous said...

Howdy would you mind letting me know which web host you're using? I've loaded your blog in 3 different
web browsers and I must say this blog loads a lot quicker
then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price?
Many thanks, I appreciate it!

Also visit my site :: Michael Kors Canada

Anonymous said...

Good way of telling, and pleasant post to obtain facts regarding
my presentation subject matter, which i am going to
convey in academy.

Also visit my webpage: Louis Vuitton Outlet

Anonymous said...

I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get setup? I'm assuming having
a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% certain.
Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
Many thanks

Look at my homepage :: Abercrombie Bruxelles

Anonymous said...

Hey there just wanted to give you a quick heads up and
let you know a few of the images aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a linking
issue. I've tried it in two different internet browsers and both show the same results.

Review my homepage: Borse Gucci Ufficiale

Anonymous said...

This is a topic which is close to my heart... Many thanks!
Exactly where are your contact details though?

My webpage Converse

Anonymous said...

I think this is among the most vital info for me.

And i am glad reading your article. But should remark
on few general things, The site style is great, the articles is really great :
D. Good job, cheers

Also visit my web blog :: Cheap NFL Jerseys

Anonymous said...

I like it when individuals come together and share ideas.
Great website, continue the good work!

my page ... Read This

Anonymous said...

My brother suggested I may like this blog. He was entirely right.
This publish truly made my day. You can not believe just how a lot time I had spent for this information!
Thank you!

Also visit my site ... www.abercrombiebe.com

jhon sunarto said...

kami, specialis plastrer siling, gibsun board, partition, fair rated [1jam-4jam]boral sistem, hubungi kami 0162790800,0105438658, email sunarto_jhon@yahoo.com

Anonymous said...

Thank you for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will
be waiting for your further post thanks once again.

Here is my weblog; http://www.energizeportugal.pt/

Anonymous said...

This post is truly a pleasant one it assists new internet users, who
are wishing for blogging.

Check out my web page: ngosummit.com

Anonymous said...

I think the admin of this web site is truly working hard in
favor of his site, because here every data is quality based material.


Stop by my site :: Abercrombie and Fitch

mia zman said...

Sy baru buat siling dapur. Simple sja pun kne rm1200. Rsa cm tertipu. Boleh xsis bg no kontak kontraktor tu.. sy baru sj bli rumah. Xde pngalaman lgsung. Pphal tq info nye.. email sy. Bronies_sweet@yahoo.com.

mia zman said...

Sy baru buat siling dapur. Simple sja pun kne rm1200. Rsa cm tertipu. Boleh xsis bg no kontak kontraktor tu.. sy baru sj bli rumah. Xde pngalaman lgsung. Pphal tq info nye.. email sy. Bronies_sweet@yahoo.com.

zqa haziqa said...

hi sy ddk area jb . blh sy dptkan contact no untk plaster ceiling ni ? thank you

zhareeef said...

Bole x kasi no contack utk pemasangan plaster selling ni..minx tolong sgt..mncari sgt2 skrg ni..
zhareeef@gmail.com

LittleZaaraHouse said...

SALAM...saya pun nak mintk contact utk plaster ceiling ni boleh?azza_ali06@yahoo.com

En. Naz said...

As Salam,

Mohon Share info kontraktor tu. nazrisme@gmail.com saya area skudai. TQ

Nur Atiqa Muhamad said...

Salam sis..kalo x keberatan mintak sharekan no phone kontraktor ceiling n wiring tu skali bole..sy area p.gudang.. nuratiqa_m@yahoo.com
thanks..really appreciate

leiqaze nalza said...

salam. bole emelkan saya contact no org yg buat plaster siling awak ni? leiqaze.299@gmail.com TQ. Owh saya duduk di pasir gudang

Fahmi Yahya said...

salam.. bole email kan saya no contact kontraktor utk plaster celing n wiring tu x? email pada saya fahmiyafeii@gmail.com

safillah said...

hai i from jb, can i get the contractor's for cornice fon no? plz email me eila_eimen@yahoo.com
tq

Duan said...

salam..saya dari jb. kalau puan tak keberatan boleh tak emailkan saya contact no untuk plaster ceiling dan wiring. Lain2 kontraktor kan? email saya duan_aziz@yahoo.com Terima kasih

Jocy Yap said...

terima kasih banyak kak tulis blog ni utk recommed suami sy ^^
sy Jocy , isteri vicky..

bRO mIE said...

Slm.boleh x bg sy contact u wirering contractor.ni email sy suhaimiismail86@gmail.com. Tq

Penyelamat Dunia said...

Kami ada menyediakan kerja-kerja memasang PLASTER CEILING, WIRING, CAT RUMAH, RENOVATE BILIK AIR, TABLE TOP DAPUR DAN LAIN LAIN. Hubungi Azhar 0179366310

idamarinaazman said...

cantiknyaaaaaaa siling kapur rumah kamu. langsir sampai paras siling. saya pun suka macam ni. tak minat juga Lbox yang ada longkang tu. ni kira L box jugga ke? nanti rumah siap tahun depan nak buat camni juga la :)

rahem aja said...

Izin nak recomen pekerja plaster ceiling tuan/ puan. Sila hub. 0169702894

rahem aja said...

Izin nak recomen pekerja ceiling plaster tuan/ puan, sola hub. 0169702894

Unknown said...

renovation seluruh johor. 0177403004 zul

Zurehaidah Mokhtar said...

Renovation area Shah Alam,
kol 011-2371 6833 (Ibrahim)

Zurehaidah Mokhtar said...

Renovation area Shah Alam,
kol 011-2371 6833 (Ibrahim)

Unknown said...

Specialist renovation area k.k sabah 01131613651

Jumat Jumat said...

Specialist renovation 01131613651 area k.k

Unknown said...

Kami adalah sebuah syarikat bumiputera yang telah berpengalaman lebih dari 30 tahun. Kami juga menyediakan sebutharga secara percuma untuk anda. Harga direct kilang.Dengan mengikut bajet anda kami akan merealisasikan rumah impian anda. Bukan itu sahaja, kami juga menyediakan lakaran 3D. Tiada kos penyelenggaraan. WOW! THORBAEK!. Kami juga membuat perabot dari kayu recycle pallet & pine mengikut trend terkini. CHANTEK! Call 0127939400 segera untuk sebutharga.Terima kaseh.